Одбор директора НИС именовао Кирила Тјурдењева на место генералног директора компаније

24-03-2017 12:47:03 | | / vostok.rs |


Одбор директора „НИС а.д. Нови Сад“ донео је одлуку да на место генералног директора НИС-а именује Кирила Тјурдењева, досадашњег Првог заменика генералног директора НИС-а за прераду и промет. Кирил Кравченко ће наставити да обавља функцију заменика генералног директора „Гаспром њефт“ за управљање иностраним активама, а његова овлашћења у Извршном одбору „Гаспром њефт“ биће проширена: сада ће у сферу његове одговорности улазити такође и решавање задатака везаних за повећање ефикасности и имплементацију комплексног система управљања оперативном делатношћу. Притом, поред тога што ће остати на функцији члана Одбора директора НИС-а, наставиће да учествује у решавању стратешких питања развоја НИС-а, користећи стечено експертско искуство у управљању активом „Гаспром њефт“-а у Србији.

У складу са утврђеном праксом корпоративног управљања, Одбор директора „НИС а.д. Нови Сад“ обезбеђује опште управљање Компанијом, одговара за питања стратешког управљања, као и за дефинисање пословне стратегије и пословних циљева НИС-а. Генерални директор, којег из редова извршних чланова Одбора именује Одбор директора, координира радом извршних чланова Одбора директора и организује делатност Друштва. Генерални директор обавља послове дневног управљања пословима Компаније и овлашћен је да одлучује о питањима која не спадају у надлежност Скупштине акционара и Одбора директора.

Председник Одбора директора НИС-а, Први заменик генералног директора „Гаспром њефт“ Вадим Јаковљев је истакао:

„За време рада Кирила Кравченка на функцији генералног директора НИС-а, компанија је радикално повећала ефикасност бизниса и проширила присуство у региону, НИС је постао лидер у сфери имплементације најбоље праксе HSE, и то искуство ће сада бити корисно за „Гаспром њефт“, за који повећање ефикасности оперативне делатности представља важан задатак.

Акционари НИС-а високо цене достигнућа менаџмента Компаније: упркос сложеним макроекономским условима, НИС демонстрира позитивну динамику кључних оперативних и финансијских резултата и данас заузима лидерску позицију на профилним тржиштима земаља Балканског региона. У име акционара изражавам увереност да ће професионализам Кирила Тјурдењева омогућити обезбеђивање континуитета развојног курса НИС а.д., који је усмерен на пораст ефикасности бизниса и трансформацију компаније у стратешког играча на балканском енергетском тржишту“.

Члан Одбора директора НИС-а, заменик генералног директора „Гаспром њефт“ за управљање иностраним активама Кирил Кравчено је нагласио:

„Поносан сам на резултате које је НИС постигао за време мог рада на функцији генералног директора компаније. За 8 година НИС је прошао огроман пут од локалне компаније до озбиљног међународног играча на енергетским тржиштима. Ја ћу наставити да учествујем у решавању стратешких питања развоја НИС у улози члана Одбора директора компаније, и обезбедићу неопходне експертизе за новог генералног директора. Уверен сам да са Кирилом Тјурдењевом НИС добија ефикасног и искусног руководиоца, способног да успешно одговори на све изазове који стоје пред нашом компанијом, и да реши амбициозне задатке, везане за реализацију кључних инвестиционих пројеката НИС“.

Биографија

Кирил Владимирович Тјурдењев рођен је 19. априла 1977. године. С одличјем је дипломирао на Факултету за међународне односе (висока школска спрема са специјализацијом), и магистрирао Међународно право (са специјализацијом) на Московском државном институту међународних односа (МГИМО). Такође је магистрирао права (LL.M) на Универзитету у Манчестеру. Стручно се усавршавао у оквиру програма за извршне руководиоце у међународним пословним школама INSEAD и Лондонској пословној школи. Од 2000. до 2004. године радио је у компанијама A.T. Kearney и Unilever. Године 2004. почиње да ради у McKinsey & Co. Од 2007. до 2012. године радио је као заменик генералног директора за Стратегију и корпоративни развој у компанији „СИБУР – Минерална ђубрива“. Од 2012. године је извршни потпредседник и члан Извршног одбора АФК „Система“. Пре доласка у НИС, Кирил Тјурдењев је био на функцији председника и председавајућег Управног одбора ОАО „Обједињена нафтно-хемијска компанија“ која је у том тренутку улазила у групу компанија АФК „Система“, и као председник Одбора директора компаније „Уфаоргсинтез“. У априлу 2016. године почиње са радом у НИС а.д. Нови Сад, на позицији Првог заменика генералног директора за прераду и промет. За члана Одбора директора „НИС а.д. Нови Сад“ изабран је 8. децембра 2016.. На функцију Генералног директора “НИС а.д. Нови Сад“ именован је 22. марта 2017. године.