Стејт департмент Ирана, Северне Кореје и Сирије

25-03-2017 09:21:48 | | / vostok.rs |


Америчке власти су увеле нове санкције против скоро 30 предузећа и приватних лица из 10 земаља због сарадње са Ираном и Северном Корејом у оквиру реализације режима неширења нуклеарног оружја, саопштио је Стејт департмент.

Против 19 страних компанија и 9 приватних лица уведене су казнене мере због предаје Ирану, Северној Кореји и Сирији робе, услуга и технологија који се налазе под санкцијама.

„Те санкције су пример привржености администрације САД режиму неширења (оружја за масовно уништење) и подршци глобалној стабилности и безбедности“, наводи се у саопштењу Стејт департменту.

На „црном“ списку се нашло 11 лица и компанија одговорних за помоћ у развоју ракетног програма Техерана. Ради се о 9 физичких лица и компанија из Северне Кореје, једне компаније из Кине и још једне из Уједињених Арапских Емирата.

„Ширење иранске ракетне технологије даје велики допринос у ширењу регионалне напетости. Као пример видимо иранске испоруке ракета Хутима у Јемену. Та дестабилизујућа активност само служи даљој ескалацији регионалних конфликата и представља велику претњу по регионалну безбедност“, наводи се у саопштењу.