Слуцки: Одговарајуће мере на нове америчке санкције САД нису потребне

26-03-2017 05:41:53 | | / vostok.rs |


Одговарајуће мере на нове америчке санкције САД нису потребне, провокације рачунају управо на снажну реакцију са наше стране, изјавио је председник Одбора за међународне односе Државне думе Русије Леонид Слуцки.

„Не мислим. Провокације су управо намењене да нас што више разгале“, одговорио је Слуцки на питање да ли су неопходне контра-мере Русије на нове санкције САД.

Заменик председника Одбора за одбрану Државне думе Русије Јуриј Швиткин сматра да нове санкције САД смањују могућност сарадње са том земљом у борби против тероризма.

„Сматрам да је то нарушавање потребе за борбу против тероризма и улагања напора свих земаља, укључујући и САД, јер је тероризам данас изазвао целу међународну заједницу. По мом мишљењу, те санкције ће довести до сужавања позиција САД у борби против тероризма, борби у целини усмереној на спречавање ескалације тензија у свим регионима“, рекао је Швиткин. Он је изразио наду да ће САД променити свој став.

„Ако говоримо о контра-санкцијама, мислим да сада не треба чинити практичне кораке, јер сматрам да су ово привремени потези САД. Такође, ова питања треба промислити теоријски, колико је у перспективи могуће увођење контра-мера, увођење реципрочних корака“, истакао је Швиткин.

Он је нагласио да је неопходно учинити дипломатске напоре, укључујући и у оквиру различитих међународних организација, како би друге земље схватиле да Русија данас није извор ескалације.

Америчке санкције против неколико руских компанија неће нанети штету Русији, сматра председник Одбора за одбрану и безбедност Савета Федерације Виктор Озеров.

„Санкције нам неће нанети штету, ми смо навикли на такве санкције. Посебно што у погледу спољнотрговинских односа са САД не могу да се пореде са Европском унијом“, рекао је Озеров.

Према његовим речима, санкције које су уведене без икакве нове суштинске анализе указују на инертност размишљања и актуелне америчке администрације.

„Оптужбе на рачун Русије су потпуно неосноване, ми испуњавамо све одлуке Савета безбедности УН и не снабдевамо земље које су под санкцијама УН ни финансијским ни техничким ресурсима“, истакао је Озеров.

Портпарол Стејт департмента је у суботу изјавио да су САД увеле нове санкције против осам компанија из Русије у вези са америчким законом о неширењу оружја за масовно уништење. Компаније се сумњиче да су по том питању сарађивале са Сиријом, Ираном и Северном Корејом.