Алфано: Надам се да ће се Русија ускоро вратити у формат Г8

27-03-2017 08:31:07 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Италије Анђелино Алфано, који ће данас посетити Москву, изјавио је за Спутњик да се нада да ће се Русија ускоро вратити у формат Г8.

„Важност дијалога по темама које представљају узајамни интерес — то је принцип који деле ЕУ и НАТО-у. Сматрамо да простор за сазревање ове идеје постоји и унутар форме Г7“, рекао је он.

Према мишљењу италијанског министра, након самита „велике седморке“ који ће се одржати 26-27. маја у Таормини на Сицилији, уследиће састанак на највишем нивоу, али у формату Г8.

„То је сценарио који зависи од конструктивног приступа Москве, усмереног на сарадњу. Верујемо да ће Русија ускоро поново постати поуздани партнер, чији смо конструктивни допринос у међународној арени имали могућност да високо оценимо у прошлости“, изјавио је шеф италијанске дипломатије.

Анђелино је изразио наду да ће антируске санкције у ЕУ ускоро бити укинуте, што ће омогућити развој трговинско-економских веза између две земље.

Према његовим речима, санкције су инструмент, а не циљ саме по себи.

„То значи да оне имају за циљ успостављање позитивног дијалога са Москвом, чији један број политичких одлука не делимо“, нагласио је шеф италијанске дипломатије.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут