Пријатељство Срба и Руса интензивно и искрено

27-03-2017 12:58:26 | | / vostok.rs |


Председник Николић је констатовао да је пријатељство два народа и две државе интензивно и искрено, али да економски односи не прате такав тренд. Иако се Русија налази на трећем месту економских партнера Србије, то није довољно и потребно је наћи нове механизме сарадње, подвукао је председник Србије.

Председник је изразио очекивање да ће у наредном периоду доћи до интензивирања рада на пројектима у области високих технологија, производње пољопривредних машина, аутомобила. Истовремено, постоје и области у којима тек треба успоставити сарадњу, као што је пољопривреда, фармацеутска индустрија и медицина.


„Потребно је заједнички производити и извозити у треће земље. То може донети значајан раст робне размене, много нових радних места у Србији“, нагласио је председник Србије.


Амбасадор Александар Чепурин се захвалио председнику Николићу на великом доприносу на продубљивању сарадње Србије и Русије. Однос Русије према Србији, нагласио је Чепурин, остаје непромењен, а то је да се не меша у унутрашњу политику и подржава мир и стабилност у региону. Када је реч о региону, подвукао је амбасадор Чепурин, у политичком смислу потребно је све решавати дијалогом, на миран начин. „У том смислу, мешање доводи до најнегативнијих могућих последица и Русија у томе не учествује“, истакао је Чепурин.


Амбасадор Александар Чепурин је истакао да је руска страна предложила да председник одреди термин посете Русији и пренео намеру да председник Томислав Николић током посете буде одликован.