Студенти Факултета техничких наука посетили Музеј НИС-а

28-03-2017 02:39:30 | | / vostok.rs |


Студенти Факултета техничких наука Новосадског универзитета, јуче су посетили Музеј НИС-а у Пословном центру у Новом Саду и том приликом се упознали са богатом историјом компаније, организацијом рада, процесима, кључним правцима развоја и најважнијим догађајима који су обележили њену историју.

У посети НИС-овом музеју били су студенти прве године Факултета техничких наука, са смера Индустријско инжењерство и менаџмент. Према речима проф. Велибора Карановића који је иницирао посету студената, боравак у Музеју НИС-а био је врло интересантан и користан, јер се студенти на факултету превасходно баве теоријом, док су у НИС-у добили доста практичних информација које су у вези са производњом и продајом нафтних деривата, о чему они тренутно уче.

– Студентима је јако важно да чују искуства запослених у компанији, како би се на студијама што ефикасније усмерили, јер прилично велик број студената жели да обави праксу у НИС-у – рекао је Карановић и додао да је сарадња образовних институција и привреде веома важна, те да теорија и пракса увек морају бити повезани како би образовање било на високом нивоу.



Студенткиња прве године Инжењерског менаџмента Катарина Илић је истакла да је посета Музеју НИС-а занимљив начин за упознавање историје компаније, а посебно јој се допала прича о учешћу запослених у стварању НИС-а. Њеном колеги Младену Илићу се свиђа што НИС даје шансу младим људима, што га мотивише да више учи и једног дана потражи посао у компанији.

Музеј НИС-а у Новом Саду смештен је у склопу пословног центра компаније, а тема сталне поставке је "Будућност на делу". У музеју су изложени експонати велике вредности, који свим посетиоцима омогућавају да сазнају више о првим бушотинама, о почецима истраживања и производње нафте и гаса, као и о њиховој преради. Представљен је и историјат развоја бензинских станица на овим просторима, а музејска поставка доноси причу о развоју послератне Југославије и једне од најважнијих привредних грана у нашој земљи – енергетике. Поред Новог Сада, Музеј НИС-а налази се и у Кикинди.