Зоран Радојичић: У Русији су створени услови за слободу говора

17-09-2014 02:25:58 | | Двери/ mojenovosti.com |

У Москви је 16. септембра 2014. године одржан радни састанак чланова президијума партије Родина (Отаџбина), председника социјално-патриотског клуба Стаљинград Алексеја Риљејева и Фјодора Бирјукова са чланом Старешинства Двери, Зораном Радојичићем.

По завршетку састанка Радојичић је дао кратак интервју за портал родина.ру у коме је говорио о својим идејама и утисцима о бирачком процесу у Русији.

Молим Вас, реците нешто о оснивању и досадашњем раду Вашег покрета.

Зоран Радојичић: Најпре смо покренули студентски часопис Двери српске посвећен духовним вредностима у србском друштву и историјско-националним темама. На основу оваквог дискурса постепено се формирала политичка организација коју чине истомишљеници и људи који подржавају овакве идеје. Ујединила нас је љубав према Србији.

Какве идеолошке и теоријске принципе заступа ваша организација?

Зоран Радојичић: Заступамо низ традиционалних идеја и концепција: пре свега, залажемо се за очување породичних вредности. Чланови нашег покрета чврсто верују да се демографски проблеми са којима се Србија данас суочава могу решити уколико се вратимо принципима традиционалне породице. Пораст наталитета је приоритет покрета Двери. Такође смо веома заинтересовани за проблем суверенитета јер је само независна држава у стању да спроведе политику заштите националних интереса. Полазимо од једноставне формуле: наша држава може имати само једног главног стратешког савезника, а то је Русија. Имамо толико тога заједничког. Наша два народа имају заједничко историјско и културно наслеђе. На чврстим везама са Русијом заснива се и економска доктрина наше организације.

У Србији има много проблема који захтевају хитно решавање. Двери посебну пажњу посвећују социјално-економским, политичким, националним, религијским и културним питањима.

Да ли сте покушавали да своје пројекте реализујете на политичком нивоу?

Зоран Радојичић: 2012. године Покрет Двери је учествовао на изборима који су одржани под јаким притиском међународне заједнице на Србију. Зато је током избора било много неправилности а коначни изборни резултати су фалсификовани. Ипак, представници наше организације су заступљени у локалним органима власти. На локалним изборима наш покрет је остварио добре резултате.

Имали сте могућност да пратите изборе у Русији. Упоредите изборни процес у Русији и у Србији. У чему је принципијална разлика?

Зоран Радојичић: Изборни процес у Русији изгледа другачије него у нашој земљи.

Почев од тога да је Русија суверена држава која не слуша наредбе Американаца. Ваше руководство доноси одлуке које су у складу са националним интересима руског народа. Узгред, зато је Запад данас толико против Русије.

Србија је, пак, окупирана земља. Америчко бомбардовање Југославије које је НАТО спровео 1999. године сада је замењено другим облицима притиска. Рат се наставља на другим пољима. Наши непријатељи сада користе другачије оружје. Иако нас више не бомбардују авиони Стелт, против Србије се води информациони и економски рат. Американци врше жесток притисак како би изменили свест србског народа. За разлику од Србије, Русија је, по мом мишљењу, заиста демократска држава. У Русији су створени сви неопходни услови за слободно исказивање мишљења и ставова свих њених грађана.



КАТЕГОРИЈЕ