Ренд Пол у Сенату: Зар да шаљемо нашу дјецу да гину због пограничних свађа Црне Горе?

28-03-2017 07:32:42 | | / vostok.rs |


Предсједник Трамп је на својој инаугурацији казао да смо бранили туђе границе док смо одбијали да бранимо сопствене – мислим да је био у праву, казао је сенатор Кентакија Ренд Пол у свом обраћању Сенату поводом расправе о ратификацији Протокола Црне Горе у НАТО.

„Данас је питање да ли ћемо преузети на себе још једну обавезу, да бранимо још једну страну земљу? Деценијама је НАТО био организација гдје је САД неравномјерно трошила своје финансије али и крв наших војника, док су се друге државе наслањале на њу. Питање је данас: да ли ће држава, а која има мање од 2000 војника додати нешто нашем интересу, да ће ће ова мала држава која се налази на удаљеном дијелу свијета учинити да ви спавате мирно?,“ упитао је Пол пред Сенатом и одговорио:

„Не. Не постоји никакав безбједоносни интерес који би војни савез са Црном Гором могао да побољша. Ако примимо Црну Гору у НАТО то ће бити једносмјерна улица гдје ће се САД морати да брани још једну државу а вама, порезним обавезницима ће се испоставити рачун.“ 

Сенатор из Кентакија је напоменуо да чак и они који се залажу за то да Црна Гора постане НАТО чланица ово признају те да је на излагању пред Сенатом о пријему Црне Горе речено само како ће то бити порука Русији али ништа о томе како ће она допринијети безбједности Америке.

„Чак су и грађани Црне Горе подијељени по овом питању. Половина њених грађана не жели да њихова држава буде у НАТО-у,“ казао је Пол и нагласио да он ову ствар посматра са потпуно партиотистичке тачке гледишта:

„Али, овдје се не ради чак ни о њима, овдје се ради о нама! Питање је: да ли је примјер Црне Горе добар за нас? Национална безбједност је наша национална безбједност. Да ли ће Црна Гора бранити САД? Да су они од икакве важности за нашу државну безбједност? Или ће нас умјешати у локалне, историјске конфликте овог подручја? Одговор је једноставан: Црна Гора не доприноси ничим нашој безбједности.

Већина Американаца Црну Гору не може да пронађе на карти – зар ћемо тамо да пошаљемо дјецу да се боре?

„Они који подржавају НАТО сматрају да ће, ако се све државе не прикључе НАТО-у, Русија освојити свијет. Међутим, истина је да другачија,“ казао је Пол и напоменуо да је током Хладног рата Русија проглашавана непријатељем али да СССР није срушило боље оружје које је имала САД већ боља економија, те нагласио да је упитно и то да ли и бивше совјетске републике треба да буду дио НАТО-а.

„Ако Украјина и Грузија уђу у НАТО ми ћемо бити умијешани у свјетски рат, стога је ово дебата не само о Црној Гори већ о проширењу НАТО-а уопште,“ казао је сенатор и додао:

„Истина је да ће Русија увијек више марити за ове територије од нас. Стога је питање: да ли желимо да шаљемо наше синове и кћери да се боре око пограничних свађа Црне Горе? Већина Американаца не може да Црну Гору пронађе на карти – да ли сте спремни да своју дјецу тамо пошаљете да се боре?“

rend pol Ренд Пол у Сенату: Зар да шаљемо нашу дјецу да гину због пограничних свађа Црне Горе? (ВИДЕО)

Пол је навео да сенатори који подржавају улазак Црне Горе у НАТО нису хтјели никакву дебату о овоме, већ само желе да на то ударе печат и пошаљу америчку дјецу у рат без икакве дебате.

„Стидим се овог Сената који не жели расправу о томе и који не жели да о овоме гласа,“ нагласио је сенатор.

Сенатори не желе расправу јер их је срамота да гласају против мог амандмана

„САД су већ 16 година ратују на Блиском истоку. Сенат је гласао да се иде у рат против непријатеља 11. септембра, који су срушили Куле близанкиње – овај датум је постао изговор за све ратове које је САД повела након тога у свијету,“ казао је Пол и напоменуо да за сво то вријеме у Сенату није било било никакве смисаоне дебате о ратовима које Америка тренутно води.

„Ми се на Блиском истоку боримо нелегално и неуставно јер се ваши представници боје да имају јавну расправу. Управо се због овог и противим даљем проширењу експанзији НАТО-а: ако Црна Гора буде нападнута, ми ћемо морати да одговоримо.

Сви воле да помињу члан 5 који каже да морамо да штитимо Црну Гору. Не вјерујете ми? Па они нису гласали задњих 15 година ни за ратове које још увијек водимо по свијету! Мене брине то што многи вјерују да након што гласају улазак Црне Горе у НАТО више никада не морају да гласају да ли се иде у рат,“ напоменуо је сенатор из Кентакија и додао:

„Прије него што ово оде даље, предложио бих један амандман, за који знам да ће бити блокиран јер сенатори не желе расправу али и зато што ће их бити срамота да гласају против њега: он налаже да се ништа не може десити без званичног гласања да се објави рат. Шта мој амандман захтијева: поштовање Устава. Члан 1 став 8 Устава каже да не идемо у рат без расправе и гласања. Они (сенатори) не желе да имају расправу јер се стиде што шаљу вашу дјецу у рат а да никада о томе не расправљају и не гласају,“ казао је Пол.

rand paul Ренд Пол у Сенату: Зар да шаљемо нашу дјецу да гину због пограничних свађа Црне Горе? (ВИДЕО)

Зар је Америка на то спала да не можете да заузмете став против рата због Црне Горе?

„Најгоре од свега је што ће ти сенатори друге назвати издајницима и савезницима Руса. Зар смо дотле дошли? Зар је Америка на то спала? Да не можете заузмете став против рата и да се запитате: зар ћемо стварно да идемо у рат због Црне Горе, Украјине, Грузије? Мислите да сваки војник воли да иде у рат? Питајте војнике да ли желе да сенатори расправљају и гласају да ли ће САД ићи у рат.

Све што тражим је 15 минута дебате и амандман који каже: поштоваћемо Устав и ако протокол 5 каже да морамо да идемо у рат у случају да је Црна Гора нападнута, ми ћемо учинити праву ствари и нећемо слати трупе у Црну Гору без гласања,“ казао је на крају свог говора републикански сенатор Ренд Пол нагласивши да се стиди онога што ће да се уради у Сенату.

IN4S