Москва и Техеран залажу се за територијални интегритет Сирије

29-03-2017 07:47:58 | | / vostok.rs |


Москва и Техеран залажу се за територијални интегритет Сирије и мирно решавање кризе у тој земљи. Напори Русије, Ирана и Турске који обезбеђују одрживи прекид ватре у Сирији представљају важан корак ка успеху разговора у Женеви, наводи се у заједничком саопштењу председника Русије Владимира Путина и председника Ирана Хасана Роханија.

„Русија и Иран, поштујући независност, јединство, суверенитет и територијални интегритет Сиријске Арапске Републике, као и на основу принципијелног става да не постоји алтернатива мирном решењу за сиријски проблем, залажу се за политичко и дипломатско решење сукоба у Сирији на основу принципа наведених у Резолуцији 2254 Савета безбедности УН“, наводи се у саопштењу.

У документу се напомиње да је „изражена снажна подршка“ напорима које су шест година улагали сиријске власти, војска и припадници самоодбране у борби против ДАЕШ-а, Нусра фронта и других терористичких организација повезаних са њима.

„Посебно је истакнут рад Русије, Ирана и Турске у трилатералном формату, чиме су створени услови за међусиријски дијалог у Астани и пружена прилика да се успостави ефикасно и одрживо примирје у Сирији. Стране сматрају да та сарадња представља важан корак ка успеху преговора у Женеви под окриљем УН“, пише у саопштењу.

Заједничке акције Русије и Ирана омогућиле су да се успостави примирје у Сирији, изјавио је председник Русије Владимир Путин после разговора са својим иранским колегом Хасаном Роханијем.

„Сматрамо да је важно да наставимо да јачамо сарадњу у борби против међународног тероризма. Русија и Иран координишу своје кораке за ликвидацију ДАЕШ-а и Нусра фронта и доприносе решавању ситуације у Сирији. У великој мери захваљујући нашим заједничким напорима успели смо да успоставимо прекид непријатељстава и проширимо га на велики део Сирије“, истакао је Путин.

„Учешће Русије и Ирана, заједно са Турском, као земаља-гараната на разговорима у Астани између представника оружане опозиције и сиријских власти, представља допринос даљем унапређењу мирног политичког решења у Сирији и одговара међусиријским преговорима и одговарајућем процесу под окриљем УН у Женеви“, додао је Путин.


Нуклеарно оружје

Русија и Иран подржавају идеју да Блиски исток буде регион без нуклеарног оружја, наводи се у заједничком саопштењу. У документу се истиче да се стране слажу да Споразум о неширењу нуклеарног оружја представља камен-темељац за нуклеарно неширење и најважнију основу за повећање напора за нуклеарно разоружање и коришћење атомске енергије у мирнодопске сврхе.

„Русија и Иран, који подржавају идеју о Блиском истоку као региону без нуклеарног оружја, потврдили су да ће резолуција о Блиском истоку, која је усвојена 1995. године на конференцији о разматрању и продужењу важења Споразума, остати на снази све док његови циљеви не буду постигнути“, истиче се у тексту изјаве Владимира Путина и Хасана Роханија.

Нафта и гас

„Путин и Рохани су одобрили споразум држава-чланица ОПЕК-а и других земаља произвођача нафте о погодном балансирању понуде и потражње на тржишту нафте у разумном опсегу цена. Председници подржавају инвестиционе атрактивности нафтне индустрије. Русија и Иран ће наставити да сарађују у тој области ради стабилизације глобалног енергетског тржишта и обезбеђивања одрживог економског раста“, закључује се у саопштењу.

Русија види потенцијал за ширење сарадње са Ираном у области нафте и гаса, изјавио је Путин.

„Видимо велики потенцијал за проширење сарадње у области нафте и гаса, водеће руске компаније постигле су низ важних споразума о развоју великих депозита угљоводоника у Ирану, наше земље сарађују у оквиру форума земаља-извозница гаса и координишу напоре за стабилизацију светског тржишта нафте“, рекао је Путин.

Руски председник је истакао да је током преговора посебна пажња посвећена билатералним пројектима у нуклеарној енергетици.

„Русија пружа значајну помоћ Ирану у тој области, а наша сарадња се одвија строго у складу са међународним правом и уз поштовање свих одредби заједничког свеобухватног плана дејстава према иранском нуклеарном програму“, закључио је руски лидер.

Ирански председник Хасан Рохани рекао је да је са руским председником разговарао о стварању зоне слободне трговине између држава-чланица ЕЕУ и Ирана.

„Разговарали смо о стварању зоне слободне трговине између Ирана и држава-чланица ЕЕУ, што такође може да допринесе ширењу трговине тих земаља и Ирана, као и да створи нове услове у регионалној трговини“, рекао је Рохани.