Лавров: Кијев жели да сахрани Мински споразум

30-03-2017 09:39:50 | | / vostok.rs |


„Што се тиче Минских споразума, мислим да украјинска влада и председник Петро Порошенко лично желе да их сахране. Они желе да то ураде тако да одговорност буде на Русији и становницима источне Украјине“, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров.

Према његовим речима, то се догодило зато што се Порошенко суочио са „озбиљним отпором екстремиста, а екстремисти који сматрају владу слабом, заузели су позицију ишчекивања у нади да ће се одржати превремени избори или нови „Мајдан“.

Највећа Порошенкова „грешка“ је што се након што је потписао споразуме у фебруару 2015. у Минску и вратио кући са позитивним резултатима добијањем подршке Немачке, Француске, а потом и Савета безбедности у Њујорку, није искористио тренутак и убедио свој парламент и опозицију да је то користан споразум подржан од стране Европске уније, којој Кијев жели да приступи, навео је Лавров.

„Уместо тога, он је након повратка у Кијев почео да се извињава опозицији, говорећи да они то не треба да узимају сматрају озбиљним, да он није дао никакву обавезу која би била правно обавезујућа, да су они погрешно схватили и тако даље. Он је сам себе сатерао у ћошак, као потпуно неодговоран политичар који је нешто потписао, а недељу дана касније, по повратку кући рекао да он то није потписао. Опозиција је осетила да је то његова слабост“, истакао је Лавров.


Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минут