Путин: Највећи притисак долази из САД

30-03-2017 04:55:17 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин изјавио је да Русије не намерава ни да ратује, ни да се такмичи са САД, које на одбрану троше највише средстава од свих држава на свету.

Он је на форуму „Арктик — територија дијалога“, који се одржава у Архангељску, рекао да Москва рачуна на то да ће се односи са Вашингтоном нормализовати, што је могуће пре.

Он се осврнуо на оптужбе да се Русија мешала у председничке изборе у САД, али и на „шпијунске“ сусрете руског амбасадора са америчким званичницима рекавши да су у питању апсолутне глупости.

„Читајте ми са усана — не“, казао је он.

Када је реч о претњама, Путин сматра да највећи притисак долази управо из САД, док Русија настоји да минимализује последице од потенцијалног напада.„И сада Русију неко оптужује за агресивно понашање? То је сушто лицемерје. Руска војна активност, за разлику од америчке, локалног је карактера, јединице се позиционирају на сопственој територији, док Вашингтон то чини глобално“, истакао је руски председник.

Војне акције Сједињених Америчких Држава на Аљасци представљају одређену претњу за Русију, изјавио је Путин.

То где ми развијамо своју војну, граничну активност, то је територија Русије. САД су наши суседи на Арктику и оне развијају своје војне активности, које, по нашем мишљењу, представљају одређену претњу по нас, истакао је Путин.

Према његовим речима, противракетна одбрана САД није само одбрамбени систем, већ „део нуклеарног потенцијала који је изнет на периферију“.

„И то није нешто што упозорава на нуклеарни напад, то је оно што минимализује тзв. узвратни напад“, нагласио је он.

Истовремено, додао је он, Русија и САД представљају две нуклеарне светске силе, због чега носе велику одговорност пред целим светом.

„Због тога је важно да се направи сарадња у војној сфери што је могуће пре“, казао је Путин.

Поред тога, наставио је, неопходна је и сарадња у борби против међународног тероризма, јер постоји довољно додирних тачака како би се то и остварило.

„Председник Трамп је задао тај задатак и то је врло добра ствар. Ми ћемо свакако подржати ту иницијативу јер једино заједничким снагама можемо победити тај глобални проблем“, нагласио је руски председник.

Говорећи о унутрашњој политичкој ситуацији у Америци, Путин је рекао да се Русија у њу не меша, већ да чека да се атмосфера у САД стабилизује.

„Ситуација у Америци је таква да Трампу не дозвољавају да реализује своје предизборне планове, између осталог и када је реч о односима са Русијом“, закључио је Путин.