Тилерсон и Ердоган разговарали о билатералним односима и борби против тероризма

31-03-2017 08:16:50 | | / vostok.rs |


Амерички државни секретар Рекс Тилерсон разговарао је у Анкари са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, који је том приликом истакао значај сарадње са „правим и легитимним“ актерима у борби против тероризма, док је Тилерсон нагласио значај Турске за безбедност САД и економске везе у региону.

Тилерсон и Ердоган су разговарали о потенцијалним заједничким корацима против терористичких група у Ираку и Сирији, пре свега против ДАЕШ-а, наводе извори из Ердогановог кабинета, преноси Ројтерс.

Турски председник је са америчким државним секретаром разговарао и о изручењу муслиманског свештеника Фетулаха Гулена, који годинама живи у егзилу у САД, а Анкара га оптужује за организовање неуспелог пуча у Турској јула прошле године.

На састанку је било речи и о напорима у спречавању активности Гуленове мреже у САД, рекли су неименовани извори из Ердогановог кабинета.

Тилерсон се у турској престоници састао и са турским премијером Бинали Јилдиримом, а током разговора су се, како је саопштио Јилдиримов кабинет, сагласили да оснаже сарадњу кад је реч о регионалним питањима, преноси АП.

Амерички државни секретар је нагласио да је Турска важна за америчку безбедност и економске везе у региону, наводи америчка агенција.

Тилерсон борави у посети Анкари у тренутку када Турска тежи бољим односима са новом администрацијом у Вашингтону и највиши је амерички званичник који посећује Турску откако је Доналд Трамп у јануару инаугурисан за председника, указује АФП.

Високи амерички званичник долази у посету Турској након што је Анкара саопштила да је њена војна офанзива на северу Сирије завршена, не прецизирајући да ли то значи и повлачење њених трупа из те ратом разорене земље.

Везе између Анкаре и Вашингтона биле су напете под администрацијом бившег председника САД Барака Обаме због сарадње САД са курдском милицијом у Сирији која се бори против ДАЕШ-а.

Јуче је дошло до нових тензија на релацији Анкара-Вашингтон након што су САД притвориле директора турске државне банке Хакана Атилу, оптуживши га да је помагао у илегалним трансакцијама милиона долара кроз америчке банке за иранске власти и друге иранске институције, напомиње француска агенција.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Танјуг