Столтенберг: НАТО види напредак на састанцима Савета Русија-НАТО

31-03-2017 08:39:09 | | / vostok.rs |


На седници Савета Русија–НАТО на нивоу амбасадора, који је одржан у седишту НАТО-а, није разматрана имплементација Споразума о уништавању ракета средњег и малог домета (РСМД), изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

„То питање није разматрано на данашњем састанку Савета. Могу да кажем да су Сједињене Америчке Државе саопштиле савезницима да њихови налази указују на кршење Споразума о РСМД од стране Русије“, рекао је Столтенберг новинарима.

Споразум о РСМД забрањује странама да поседују балистичке ракете копненог базирања и крстареће ракете са дометом од 500 до 5,5 хиљада километара. Русија и САД периодично износе међусобне оптужбе за кршење Споразума потписаног 1987. године.

Генерални секретар НАТО-а рекао је новинарима да је „састанак био дуг, искрен и конструктиван“.

„Успели смо да одржимо три састанка Савета Русија–НАТО 2016. године, а сада први састанак у марту ове године. Ми желимо периодичнији дијалог, периодичне састанке Савета, јасан и смислен дијалог и радимо на томе у Савету“, истакао је Столтенберг.

„Русија је одржала брифинг о три нове дивизије у Западном војном округу, НАТО о четири борбене групе“, додао је Столтенберг.

НАТО види напредак на састанцима Савета Русија-НАТО, али би желео већу транспарентност и рачуна на брифинге о предстојећим војним вежбама, рекао је генерални секретар НАТО-а.

„Идеја је да се Савет искористи као платформа политичког дијалога да би се промовисала већа транспарентност и предвидљивост у односима Русије и НАТО-а“, нагласио је он.

„Направили смо одређени напредак, делом због тога што смо имали брифинге о војним вежбама прошле године, а делом због тога што је на данашњем састанку Русија одржала брифинг о три нове дивизије у Западном војном округу, а НАТО одржао брифинг о четири нове борбене групе“, нагласио је Столтенберг.

„Поздрављам ово као корак у добром правцу, али бисмо желели више, више брифинга и транспарентности у вези са предстојећим војним вежбама“, додао је Столтенберг.