Грушко: НАТО ћути и не врши притисак на украјинску страну

31-03-2017 09:31:11 | | / vostok.rs |


Став и акције НАТО-а у Украјини у супротности су са стварним интересима решавања сукоба на истоку земље, изјавио је стални представник Русије у НАТО-у Александар Грушко.

„Истовремено, НАТО ћути и не врши притисак на украјинску страну, никако не коментарише економску и саобраћајну блокаду Донбаса коју су организовали националисти. Алијанса наставља да пружа политичку и практичну подршку Кијеву. На Јаворовском полигону инструктори из неколико земаља НАТО-а настављају да обучавају безбедносне снаге које се пребацују у зону тзв. ’противтерористичке операције‘“, рекао је руски изасланик.

Он је истакао да је „све то у супротности са стварним интересима решавања сукоба, преласка ситуације на политички колосек и испуњавања свих преузетих обавеза Кијева“.

Мере НАТО-а на „источном крилу“, где се распоређују снаге САД и савезника и ствара војна инфраструктура, представљају покушај да се и војним средствима створе линије поделе у Европи, рекао је Грушко.

„Све ово ствара нову реалност у војној сфери коју не можемо игнорисати. У суштини, покушавају да нам наметну сукоб и на тај начин докажу захтеве савеза. То је пут у ћорсокак и покушај да се сада и војним средствима створе линије поделе у Европи“, истакао је Грушко.

Према његовим речима, такве мере „су препуне обновом трке у наоружању, која очигледно није у интересу европских народа.“

„Како би се створио одговарајући контекста за заједнички рад на обнови механизама контроле наоружања неопходно је да НАТО заустави процес пумпања ’источног крила‘ ’гвожђем‘, што води подривању регионалне стабилности“, рекао је Грушко.

„Предузећемо све неопходне мере да обезбедимо своје легитимнњ безбедносне и одбрамбене интересе“, рекао је Грушко.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут