Одмор на најјужнијим руским острвима

31-03-2017 11:44:48 | | / vostok.rs |


Све што треба знати о одмору на острвима око Владивостока, у најтоплијим морима руског Далеког истока.

Владивосток је окружен морем са три стране и дели се на обалски и острвски део. Овај други се састоји од двадесетак острва. И иначе, приобални појас Приморског краја је чувен по острвима, која су другде у Русији реткост. На пример, суседни Хабаровски крај такође има велико приморје, али се на његовим Шантарским острвима сунчају само фоке и купају се китови, јер су та острва далеко од обале и вода је тамо прилично хладна.

Азурна обала на руском Далеком истоку На југу Приморског краја налази се читав архипелаг, као у тропским морима. То су наставци планинских ланаца који се спуштају у море и изложени су ерозији. Свако острво је као неки нови свет са непоновљивим стенама које штрче из воде, и колонијама птица и фока. Острва Владивостока су одлична за одмор, јер су близу обале. Готово сва су концентрисана у радијусу од 160 км од обале. Близу Владивостока је и чувено Руско острво. Када се попнете на светионик на Назимовљевом рту, чини вам се да можете бацити пљоснати каменчић по води, и он ће правећи „жабице” стићи до Јелениног острва.

Одмор на острвима је заправо одмор у дивљини. Зато на острва треба да идете у друштву сурфера или ронилаца. Тако ћете уштедети на изнајмљивању чамца и сигурно ћете се осећати безбедније. Најбоље је да останете пет-шест дана, са ноћењем, да бисте што више уживали на сунцу и под водом. Подводни свет близу ових острва далеко је богатији од оног у плићацима градских залива.

Туристички водич по острвима

Фотографија: Роман СавинФотографија: Роман Савин

Поред Руског острва, близу Владивостока су и острва Попова, Рејнекеа и Рикорда. Руско острво је сада спојено са обалом новим великим мостом, тако да на њега можете стићи за 20 минута, а раније, пре него што је мост саграђен, то путовање је трајало три сата. Острво је сада отворено за туристе, а користи се и за одржавање међународних форума на територији Далекоисточног федералног универзитета. Раније је то била војна база. Налазила се у заливу Новик, где је вода посебно мирна. Залив скоро да потпуно пресеца острво. На јужној обали још увек се може видети оно што је остало од војних складишта, арсенала и касарни.

Фотографија: Виталиј БерковФотографија: Виталиј Берков

На пример, од Ворошиловске батерије остале су две ротационе топовске куле са бојног брода „Полтава”, са оруђима калибра 305 милиметара. Ту је и цео артиљеријски „градић”. Док човек обиђе све те спратове, и не примети како је прошао дан. А увече можете чак и да „пукнете” из топа, јер је на највећи калибар монтиран мали топ из кога је и туристима дозвољено да пуцају. Ту је и неколико острвских утврђења са подземним казаматима укопаним у брдо и разгранатом мрежом тунела и галерија.

Најсеверније је Острво Петрова. Оно је преко рта у неку руку спојено са обалом. Наиме, за време осеке вода је на том месту до појаса. Острво Петрова је познато међу мештанима и туристима по шумарку који чини дрвеће тисе. То је велика реткост, јер тиса у природним условима не расте у групи. Чувар у овдашњем резервату прича да су пре неколико векова пирати користили острво као базу, и да тисе нису саме израсле, него су специјално посађене тако да обликују хијероглифски натпис. Острво Попова је прилично урбанизовано. На њему се налазе научне базе, па чак и део морског резервата Далекоисточног одељења Руске академије наука, а пешчана плажа Пограничног залива једна је од најлепших на овој обали.

Фотографија: Виталиј БерковФотографија: Виталиј Берков

На пола пута између Владивостока и града Нахотке са великом луком налази се острво Асколд, које има облик потковице. Пре двеста година овде је испирано злато. Ближе обали је острво Путјатин са језером лотоса и лепим заливима са источне стране. У претпрошлом веку овде се налазило идилично имање са великим парком у коме су гајени јелени сика. Трговац Старцев је на овом острву тражио угаљ а нашао глину, па је развио производњу цигала и порцелана.

Фотографија: Владимир СеребрјанскиФотографија: Владимир Серебрјански

Острво Рејнекеа може се цело обићи за нека четири сата. Сваки његов залив се разликује од суседног. Са једне стране је сивкасти песак или шљунковита плажа, а са друге су црвени облуци. На гребену још увек стоји „костур” пароброда који је Тихоокеанској флоти годинама служио као мета.

Острво Рикорда је највеће од свих која окружују Владивосток. Од центра града је удаљено само 35 километара и пар сати чамцем. Западна обала овог острва је постала „морска башта”, тј. једна од најбољих плантажа морских чешљева (шкољки). Са источне стране острва је велики залив са лепим дном и дугачком плажом на којој туристи живе у камп насељу. Иначе острво није насељено, али је у летњој сезони отворена база за активан одмор која се зове „На леђима таласа”.

Извор: vladivostok.travelИзвор: vladivostok.travel

Руска реч
Више о Владивостоку и околини потражите наvladivostok.travel