Трамп упозорио да ће предузети једностране акције за елиминацију нуклеарне претње Пјонгјанга

03-04-2017 09:11:44 | | / vostok.rs |


Председник САД Доналд Трамп упозорио је да ће предузети једностране акције за елиминацију нуклеарне претње Северне Кореје уколико Кина не повећа притисак на Пјонгјанг, пише лист „Фајненшел тајмс“.

Трамп је у интервјуу за „Фајненшел тајмс“ рекао да ће у разговору са кинеским председником Си Ђинпингом разматрати растуће претње коју представља нуклеарни програм Северне Кореје. Раније је Бела кућа саопштила да ће Трамп примити Си Ђинпинга на свом имању „Мар-а-Лаго“ на Флориди 6. и 7. априла.

„Кина има велик утицај на Северну Кореју. И Кина ће одлучити да ли ће нам помоћи са Северном Корејом или не“, саопштио је Трамп и истакао да ће позитивна одлука Кине о помоћи бити од користи Пекингу, а супротна опција неће користити никоме.

Међутим, амерички председник је ставио до знања да ће решити проблем Северне Кореје и без помоћи Кине. На питање да ли ће размотрити могућност „велике погодбе“, која претпоставља притисак Кине на Северну Кореју у замену за гаранције да ће САД касније повући трупе са Корејског полуострва, Трамп је одговорио: „Ако Кина не намерава да реши проблем Северне Кореје, ми ћемо се бавити тиме. То је све што ћу вам рећи“.