Постоји нацрт смерница ЕУ о Гибралтару

03-04-2017 06:07:37 | | / vostok.rs |


Портпарол премијерке Велике Британије Терезе Меј изјавио је данас да ће та земља сачекати крај овог месеца и смернице ЕУ око којих су се остале државе-чланице Уније сагласиле о питањима попут Гибралтара, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је будућност Гибралтара постала први спор у оквиру преговора о британском изласку из ЕУ од како је Мејова прошле недеље послала Бриселу званичне папире за „развод“ од европског блока.

Подсећа се да у нацрту заједничке позиције ЕУ стоји да било који споразум који се тиче британске испоставе на јужном рубу Шпаније мора да буде договорен између Шпаније и Британије.

„Постоји нацрт смерница који је објављен… Видећемо шта ће договорити 27-орka (земаља ЕУ)“, рекао је портпарол Мејове.

Први министар Гибралтара Фабијан Пикардо критиковао је данас председника Европског савета Доналда Туска због тога што је Шпанији дао право вета над будућим односима између те британске енклаве и Европске уније након што Британија напусти тај блок.

Будућност Гибралтара, стеновите британске енклаве на јужном крају Шпаније, постала је прво велико спорно питање у преговорима о иступању Британије из Уније откако је британска премијерка Тереза Меј званично покренула тај процес 29. марта.

„Господин Туск, коме је дато право да користи поређење са разводом, понаша се као муж кога жена вера и који због тога кажњава децу“, рекао је Пикардо Ројтерсу.

Према Пикардовим речима, Шпанија покушава да застраши Гибралтар, док ЕУ допушта то застрашивање, али он истиче да та британска прекоморска територија неће дозволити да постане „монета за поткусуривање“ у преговорима о „брегзиту“.

Према нацрту заједничког става ЕУ о преговорима о изласку Британије из тог блока, „након што Уједињено Краљевство напусти Унију, ниједан споразум између ЕУ и Уједињеног Краљевства неће моћи да буде примењен на територију Гибралтара без споразума између Краљевине Шпаније и Уједињеног Краљевства“.

„Ми нећемо бити монета за поткусуривање и нећемо бити жртва ’брегзита‘, јер нисмо криви за то: ми смо гласали за останак у ЕУ и наше истеривање из Уније значило би дозволити Шпанији да се понаша као силеџија“, истакао је лидер Гибралтара, позвавши ЕУ да из предлога смерница уклони ону о Гибралтару.

У међувремену, британски министар спољних послова Борис Џонсон рекао је данас да неће бити промена кад је реч о суверенитету Гибралтара без пристанка Британије, преноси Ројтерс.

Суверенитет Гибралтара је непромењен и неће се мењати, и немогуће га је мењати без изричите подршке и пристанка народа Гибралтара и Уједињеног Краљевства, и то се неће променити“, рекао је Џонсон стигавши на састанак шефова дипломатија ЕУ у Луксембургу.

Истовремено, шпански министар спољних послова Алфонсо Дастис рекао је данас да је „помало изненађен тоном Британије“ у вези са Гибралтаром, позвавши на смиреност.

„Шпанска влада је помало изненађена тоном у коментарима који долазе из Британије, земље познате по својој смирености“, рекао је Дастис током конференције у Мадриду, наводи британска агенција.

Бивши лидер Конзервативне партије британске премијерке Терезе Меј, Мајкл Хауард, рекао је да би она чак била спремна на рат како би одбранила своју територију, као што је Британија учинила са Аргентином због Фокландских острва пре 35 година.