Захарова: Стварање војске самозване „Републике Косово“ је у супротности са Резолуцијом 1244 СБ УН

04-04-2017 01:11:38 | | / vostok.rs |


Стварање "косовских оружаних снага" би представљало кршење међународног права, а што је у супротности са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.

Као што је навела Захарова, Москва је скренула пажњу на изјаве америчког амбасадора у Приштини који је пружио подршку за иницијативу Вашингтона да се успоставе оружане снаге самозване "Републике Косово", под условом да се то догоди кроз усвајање амандмана на "Устав Косова".

"Идеја о трансформацији Косовских безбедносних снага у пуноправне оружане снаге власти у Приштини већ неколико година гурају. Покушава се се то од тога направи псеудоправна база", додала је Захарова.

„Сматрамо да питање у потпуности лежи у другој равни. Кључно је то што су ове акције саме по себи кршење међународног права, јер су у супротности резолуцији Савета безбедности УН 1244, која предвиђа војно присуство у покрајини искључиво на основу мандата СБ, односно Еулекса и Кфора, које највише чине контингенти земаља-чланица НАТО-а“, нагласила је она.

Према њеним речима, такав корак би био крајње неодговорно у погледу безбедности у региону и на европском континенту у целини.

"Појава нове компоненте снага на Балкану било би у супротности са Споразумом из Фирентинским споразумом, чији је циљ да подржи регионалну стабилност, уз помоћ ОЕБС-а", - објаснила је Захарова.

Испоставило се да се на територији једне од учесника Фирентинског споразума - Србије - појавила војна структура која није под контролом земље“, нагласила је Захарова.