Русија предложила свој нацрт Резолуције у СБ УН-у

06-04-2017 08:37:51 | | / vostok.rs |


Руско стално представништво при УН је саопштило да је Русија Савету безбедности УН предложила свој нацрт резолуције о истрази о информацијама о хемијском нападу у сиријском Идлибу, почеле су консултације.

„Ми смо предложили свој кратки нацрт, усмерен на реално извођење истраге, а не на именовање криваца као да су чињенице већ установљене“, саопштио је прес-секретар сталног представништва Русије при УН Фјодор Стржижовски.

Он је додао да чланови Савета безбедности почели са консултацијама ради израде „компромисног нацрта“ резолуције.
Раније је заменик шефа руске дипломатије Генадиј Гатилов изјавио да је Русија спремна да стави вето на резолуцију Савета безбедности о Сирији ако је партнери брзо ставе на гласање, без претходних консултација.

САД, Француска и Велика Британија су сазвале ванредну седницу СБ УН и предложили нацрт резолуције у којем се одговорност за догађај пребацује на сиријске власти. Према речима Гатилова, западне колеге намерно желе да убрзају процес и усвоје резолуцију што пре.

„Међутим, у Савету безбедности се не ради брзо. Наравно, они и без консултација могу да ставе ово питање на гласање, али ће, очигледно, на то добити наш категорични вето“, рекао је он.

Он је нагласио да је Русија током консултација о резолуцији СБ УН о хемијском нападу у Сирији инсистирала да се на место инцидента пошаље мешовита мисија који би дала објективну оцену овог догађаја.

Заменик сталног представника Русије при УН Владимир Сафронков је током седнице Савета безбедности о ситуацији у Идлибу изјавио да је инцидент у граду Хан Шејхун у провинцији Идлиб део кампање против Дамаска.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут