Џонсон: Британија напушта ЕУ, али не напушта Европу

06-04-2017 10:07:28 | | / vostok.rs |


Шеф британске дипломатије Борис Џонсон рекао је у Сарајеву да је Уједињено Краљевство у потпуности предано просперитету и стабилности Западног Балкана и нагласио да Британија напушта Европску унију, али да не напушта Европу и да ће бити потпуно предана миру и стабилности овог региона.

Џонсон је у разговору са председавајућим Савета министара државне заједнице БиХ Денисом Звиздићем у среду рекао да је БиХ и даље у фокусу приоритета спољне политике Уједињеног Краљевства.

Он је такође изразио став да је у наредном периоду потребно још интензивније радити на процесу реформи.

Звиздић и Џонсон су оценили да су билатерални односи измеђи БиХ и Уједињеног Краљевства добри и да се могу унапређивати. Разговарали су и о економској сарадњи две државе и сагласили се да постоје велики потенцијали за даље унапређење. Изразили су наду да ће се у наредном периоду интензивирати обим економске размене и повећати британске инвестиције у БиХ.

Денис Звиздић је поздравио одржавање конференције о Западном Балкану, која ће, након овогодишње у Трсту, бити одржана у Лондону идуће године.

Велика Британија, иако напушта Европску унију након „брегзита“, не напушта Европу и остаје за нас веома важан партнер и пријатељска земља са којом настављамо да развијамо и унапређујемо односе, изјавио је Црнадак након сусрета са Борисом Џонсоном.

Црнадак је додао да Велика Британија, као једна од најзначајнијих земаља у Европи и свету, остаје у самим приоритетима спољне политике БиХ.

На позив британског амбасадора у државној заједници БиХ Едварда Фергусона у Сарајеву је одржан и састанак којем су поред Џонсона присуствовали председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић, саопштено је из Канцеларије премијера Федерације БиХ.

Главне теме разговора били су реформска агенда и помаци у њеној реализацији. Велика Британија је један од покретача идеје спровођења сета комплексних економских реформи у државној заједници БиХ ради убрзања европских интеграција.

Британски министар спољних послова Борис Џонсон борави у дводневној посети Сарајеву