Москва: Неосноване изјаве САД да Москва и Дамаск нису уништили сиријски хемијски арсенал

06-04-2017 12:17:40 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије подсетило је да је све хемијско оружје изнето из Сирије средином 2014. године уз помоћ САД.

Русија сматра да су неосноване изјаве заменика председника САД Мајка Пенса да Москва и Дамаск наводно нису испуниле обавезе да униште сиријски хемијски арсенал, саопштило је Министарство.

Пенс нема основа да каже да споразум о уништењу сиријског хемијског оружја из 2013. није успео.

Коментаришући извештаје о нападу смртоносним хемијским оружјем ове недеље у провинцији Идлиб, Пенс је окривио „неуспех претходне администрације да… позове Русију и Сирију на одговорност због обећања да ће уништити хемијско оружје“.

„У овом случају, суочавамо се не само неодговорношћу, већ и са недостатком знања о том питању. Нова америчка администрација је тек недавно почела да преиспитује своју политику. Када то буде готово, процене које будемо ћули од званичника ће, надамо се, постати прецизније. Нема основа за тврдње да руско-амерички споразум из 2013. није успео“, рекао је директор Одељења за неширење и контролу оружја Министарства спољних послова Русије Михаил Уљанов.

Министарство је саопштило да је руско-америчка сарадња по овом питању била у целини и прилично успешна. Русија се нада да ће САД подржати предлоге Москве на Резолуцију Савета безбедности УН о хемијском нападу у Идлибу.

„О Сирији ће се, наравно, расправљати, али до тада се надам да ћемо наћи обострано прихватљиво решење у Савету безбедности УН. Ми смо дали своје предлоге“, рекао је Уљанов одговарајући на питање да ли ће инцидент са хемијским оружјем у Идлибу бити централна тема састанка Лаврова и Тилерсона.

Москва је саопштила да је прерано оптужити сиријске власти да су користиле хемијско оружје у Идлибу и додала да Русија инсистира на спровођењу пуне истраге по том питању.

Сиријске власти су се 2013. године сложиле да предају своје залихе хемијског оружја међународној комисији како би било уништено и како би спречиле да оружје падне у руке екстремиста у тој земљи.

Сиријска опозиција тврди да су снаге лојалне председнику Башару ел Асаду користиле хемијски гас против људи у северозападној провинцији Идлибу, а да је у нападу убијено скоро 80 и рањено 200 особа.

Асад тврди да његова војска нема хемијско оружје, након што је 2013. договорено да оно буде уништено. Он је такође одбацио тврдње да је користио хемијска средства против сопственог народа.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут