"Нема места за Асада": Тилерсон за свргавање Асада

06-04-2017 09:39:21 | | © Joe Skipper / Reuters/ vostok.rs |


Трампова администрација је поново обрнула курс о Сирији, окривљујући председника Башара Асада за наводни хемијски напад у провинцији Идлиб и саопштавајући да он нема будућност у вођењу Сиријњ - и то само неколико дана након што се јавно одрекао политике промене режима у Сирији.

"Нема сумње у нашим главама, а то информације које имамо подржавају, да је сиријски режим под вођством Башара ал-Асада одговоран за овај напад", рекао је Тиллерсон новинарима у Флориди, уочи самита са кинеским председником Си Ђинпингом.

"Веома је важно да је руска влада пажљиво размотри своју подршку Башару Ал Асаду.", додао је Тиллерсон.


На питање да ли ће САД уложити напре да се промени режим у Сирији, Тиллерсон, је рекао "да су у току такви кораци".

А, само прошле седмице, Тиллерсон је говорио новинарима да је Асадова судбина о чему треба "одлучити сиријски народ", критикујући бившу администрацију САД, и бившег председника Обаму, који су тврдили да је предуслов за мир у Сирији одлазак Асада.

Нагла промена става америчке администрације долази после саопштења да је сиријска авијација наводно користила хемијско оружје против цивила у провинцији Идлиб.

"Мислим да је оно што се догодило у Сирији срамота за човечанство", рекао је Тилерсон новинарима на путу за Флориду.

Дамаск је негирао да користи хемијско оружје, саопштивши да су авиони гађали складиште оружја у којој су остале залихе хемијског оружја терориста. Руско министарство одбране је потврдило ове чињенице.

Пентагон разматра опцију за војне нападе у Сирији, саопштили су неименовани званичници владе. Планирани напад САД на Сирију је заустављен 2013. године, након што је Русија по договору са Сиријом уништила залихе хемијског оружја.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Восток, РТ