Амерички сенатори предложили формирање трибунала о Сирији

08-04-2017 09:36:47 | | / vostok.rs |


Амерички сенатори представили су нацрт закона о „хибридном трибуналу“ о Сирији, наводи се у материјалу који су објавили његови аутори.

„Хибридни трибунал значи привремени кривични суд који ће обухватати локалне и стране адвокате, судије и друге стручњаке, у којем ће се судити онима који су осумњичени за ратне злочине, злочине против човечности и геноцид“, наводи се у документу под називом Закон о одговорности за ратне злочине 2017. у Сирији.

Како је објаснио један од аутора закона сенатор Марко Рубио, иницијатива би требало да „обезбеди одговорност за кршење људских права над недужним Сиријцима“.

Аутори документа, међу којима су представници обе партије, предлажу да амерички државни секретар, заједно са другим федералним агенцијама, проучи могућност стварања „могућег прелазног правног механизма за Сирију (укључујући хибридни трибунал)“. Предлог закона такође предвиђа подршку субјектима који обављају функције као што су потрага за осумњиченима за ратне злочине, злочине против човечности, геноцид, прикупљање, евидентирање и заштита доказа о њиховим злочинима и заштита сведока.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут