Захарова: Одсуство јасне стратегије у Вашингтону повезано је са ратом елита

08-04-2017 06:52:44 | | / vostok.rs |


Ракетни напад на Сирију доказао је да су САД „најнепредвидљивија земља на свету“, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Одсуство јасне стратегије у Вашингтону повезано је са ратом елита, додала је она.

Амерички напад у Сирији нема никакве везе са покушајима да се сазна истина о употреби хемијског оружја у Идлибу, рекла је портпаролка Министарства.

Русија има да разговара о много тога са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном током његове предстојеће посете Москви следеће недеље, рекла је Захарова.

„Када амерички државни секретар буде дошао, чућемо шта има да каже, поставићемо питања. Мислим да само треба да разумемо процесе који се тамо дешавају и да јасно истакнемо неприхватљивост таквих акција“, рекла је Захарова.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије подсетила је САД да се уништавањем хемијског оружја у Сирији бавила цела светска заједница.

„Русија према овоме има исти однос као и САД“, рекла је Захарова на телевизији „Русија 1“.

Она се осврнула и на говор амбасадорке САД у УН Ники Хејли, која је на заседању Савета безбедности изјавила да Русија можда није испунила своје обавезе у уништавању хемијског оружја у Сирији.

„Зашто се овде спомиње само контрола коју је вршила Русије? Цео свет је био укључен у посао хемијске демилитаризације Сирије. Она се одвијала на основу резолуције Савета безбедности УН“, рекла је Захарова.

Према њеним речима, напори међународне заједнице били су усмерени не само на осмишљавање радне шеме за уклањање хемијског оружја из Сирије, већ и на стварање правног механизма који предвиђа одговорност у вршењу тог посла.


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут