Озеров: Мале су шансе да САД понове ракетне нападе на циљеве у Сирији

08-04-2017 07:09:22 | | / vostok.rs |


Без обзира на изјаве америчког амбасадора у Вашингтону дате на ванредној седници Савета безбедности УН о спремности за „даље акције“ у Сирији, мале су шансе да САД понове ракетне нападе на циљеве у Сирији, изјавио је председник Одбора за одбрану и безбедност Савета Федерације Виктор Озеров.

На ванредној седници Савета безбедности УН у вези са нападом на ваздухопловну базу Шаират, стална представница САД Ники Хејли назвала је инцидент „веома мудрим кораком“ и изјавила је да је Вашингтон спреман да настави дејстава у Сирији. При томе је Хејлијева за тренутну ситуацију у Сирији окривила Русију и Иран.

„Готово у исто време су се чуле изјаве америчке стране да се надају да ће наставити сарадњу са нама у Сирији. Тешко је поверовати да они рачунају на то уколико понове нападе“, рекао је Озеров.

Према његовим речима, Русија је спремна за сарадњу са САД о Сирији, јер без тога нису могући ни тамошња борба против тероризма, ни касније послератно политичко уређење Сирије“.

„Објективно ћемо имати потребу да водимо ове преговоре (са САД), тим пре што иза САД стоје савезници из НАТО-а. САД нису последњи играч на овој шаховској табли, а без наших споразума биће тешко да се ова партија заврши“, рекао је руски сенатор.

Говорећи о недавном састанку Савета безбедности УН, он је истакао да Русија „није имала илузије“ да ће тамо једногласно бити осуђене акције САД у Сирији.

„Међутим, Русија је чврсто уверена да, пошто напад на аеродром у Сирији представља кршење међународног права, управо Уједињене нације представљају ону платформу на којој о томе треба да се говори“, истакао је Озеров.

Након америчког ракетног напада на базу сиријске војске Шаират, Пентагон је саопштио да се нада ће контакти са Русијом о безбедности летова у Сирији бити очувани и да рачуна на сличну реакцију Москве. Министарство одбране Русије саопштило је да је Пентагону већ послало ноту о прекиду рада „вруће линије“ о Сирији.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут