Слање групе бродова САД може подстаћи Пјонгјанг на исхитрене поступке

09-04-2017 09:54:54 | | / vostok.rs |


Слање ударне групе америчке морнарице на обалу Корејског полуострва могло би подстаћи руководство Северне Кореје на исхитрене поступке, изјавио је председник Одбора за одбрану и безбедност Савета Федерације Русије Виктор Озеров.

Ударна група америчке морнарице кренуће ка западном Пацифику како би осигурала своје присуство у близини Корејског полуострва, јавила је агенција Ројтерс позивајући се на америчког званичника.

„Уколико Пјонгјанг види претњу за своју безбедност у овој кампањи америчких бродова, то би могло да подстакне руководство Северне Кореје на даље непромишљене поступке“, изјавио је руски сенатор.

Озеров је истакао да ако америчка морнарица не крши норме међународних споразума, она може да се налази у било којој тачки светског океана.

„Међутим, њихово присуство у близини обале Кореје неће бити корисно, с обзиром на потребу да се изгради преговарачки процес са Пјонгјангом“, додао је Озеров.

Раније су медији јавили да је Савет за националну безбедност САД предао америчком председнику Доналду Трампу извештај о могућим одговорима Сједињених Америчких Држава на нуклеарне претње из Северне Кореје, који укључује могућност размештања нуклеарног оружја у Јужној Кореји.

Амерички званичници сматрају да је 5. априла Северна Кореја извршила неуспешну пробу тактичке балистичке ракете типа „Скад“. Ројтерсов извор у Белој кући истакао је да је ракета изгубила контролу и прешла само део планиране путање.