Мекејн Србима у Београду: Руски авиони гађали болнице у Сирији

10-04-2017 06:26:45 | | / vostok.rs |


Сенатор Џон Мекејн верује да је Русија знала за хемијско оружје у Сирији и истиче потребу мировних преговора како би се зауставили сукоби у тој земљи.

Мекејн је, на заједничкој прес конференцији у Београду са премијером Александром Вучићем упозорио на опасност од нових терористичких напада, јер ће се, како је рекао, из Мосула и Раке терористи „расути" по целом свету.

„Као што знате, САД су на Блиском Истоку имале нападе у Сирији као одговор на нападе хемијским оружјем. Надам се да ће овакво понашање Сирије, а јасно је да је до тога дошло у сарадњи са Русијом, више никад неће десити“, рекао је Мекејн.

На питање да ли сматра да су Руси знали за хемијско оружје рекао је да верује у то, да су авиони руских снага користили прецизно вођено оружје које је гађало болнице и додао да је то јасан прекшај правила рата.

Како је рекао САД би требало првенствено да укажу Русији да таква врста ратних злочина у свету није прихватљива.

Одговарајући на питања новинара, изразио је наду да ће посета државног секретара Рекса Тилерсона Москви и разговори са руским министром спољних послова Сергејом Лавровим резултирати тиме да Руси неће дозволити Сирији да икада више употребљава хемијско оружје.

„Упознати сте са тиме да је Русија, након што је прешла такозвану црвену линију, обећала тако нешто 2014. године и надам се да ће то бити прва тачка“, додао је Мекејн у обраћању новинарима.

Како је рекао, друга ствар је покушај мешања Русије у изборе у САД, и то је питање које и даље остаје од важности у односима две земље.

Он је рекао да сматра да треба обучити оне који се боре против Асада и спречити да Руси лете изнад неких подручја у Сирији.

Поручио је да би затим требало да се одрже мировни преговори, да се конфликт доведе до краја и да Асад и Путин схвате да не могу да победе у овом конфликту.

Мекејн је додао и да ће Мосул и Рака "пасти" што ће проузроковати да много људи дође у Европу и стигне до САД и других места како би починили терористичкла дела.

Наша сардања биће веома важна у борби против тероризма притив претњи у Србији али и у САД.

Мекејн је изразио захвалност на доприносу који Србија поружа заједничкој сигурности и безбедности и нарочито на улози Србије у коалицији која се бори против ИД.

САД су и даље најактивнији војни партнер Србије са више од 90 заједничких активности годишње, истакао је и додао да је имао задовољство да гледа комбиновану вежбу припадника САЈ-а и америчких Зелених беретки.

Он је додао да је његова порука и Сенату и председнику и америчком народу таква да је оно што се дешава у Југоисточној Европи, шта год да је то, од виталног значаја за националну безбедност САД.

Додао је да је са изабраним председником Србије разговарао о томе да су два светска рата почела у овом региону и да се не сме доћи у ситуацију да се стање погорша и то толико да неће моћи да се обузда.

„Верујем да ће председник државе Вучић преузети ту водећу улогу и довести обе стране заједно и да це доћи до мирног решења по многим отвореним питањима“, истакао је амерички сенатор, одгвоаврајући на питања о дијалогу Београда и Приштине.

Није случајно, каже, што је Вучић одмах после избора кренуо на пут и да је то учинио због своје привржености да се смањи напетост у региону.

Мекејн је истакао да је у разговору са премијером Вучићем изнео своју забринутост и по питању руског понашања, укључујући и „недавни покушај да се свргне влада у Црној Гори“.

Танјуг