Г7 за међународну истрагу о догађајима у Сирији

11-04-2017 06:03:17 | | / vostok.rs |


Земље „седморке“ изражавају пуну подршку истрази Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) о догађајима од 4. априла у Хан Шејхуну и позивају Дамаск да у томе помогне, наводи се у саопштењу објављеном након састанка министара спољних послова Г7

„Изражавамо пуну подршку истрази мисије ОЗХО за утврђивање чињеница“, саопштила је „седморка“ и нагласила да уколико мисија закључи да је хемијско оружје употребљено или вероватно употребљено, заједнички механизам УН и ОЗХО треба одмах да спроведе истрагу како би идентификовао кривце.

„Позивамо Сирију и све стране у Сирији да у потпуности сарађују са ОЗХО како би се омогућила брза истрага о том гнусном догађају“, наводи се у саопштењу.

Сиријска опозиција је 4. априла саопштила да је у нападу хемијским оружјем у граду Хан Шејхун у провинцији Идлибу погинуло 80, а рањено 200 особа. Она је за напад окривила сиријске владине снаге које су енергично негирале оптужбе и окривиле екстремисте и њихове помагаче. Министарство одбране Русије рекло је да је сиријска авијација извела напад у Хан Шејхуну на арсенал са хемијским оружјем терориста које је испоручивано у Ирак.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут