Нестанак међународног права – најава новог сукоба

23-09-2014 04:30:39 | | Политика/ mojenovosti.com |

Међународно право је мртво. Оно је брутално укинуто, само што ту вест нико није јавно обелоданио. Не постоје више међународно уређени принципи, правила и норме које важе за све. Због те чињенице сведоци смо како човечанство све дубље упада у гротло светске анархије и хаоса.

Сетимо се како је све почело. Признањем непостојеће државе Косово (као независне) од стране једног броја држава отет је део територије сувереној држави – Србији. Тиме је започет „домино ефекат” и из основа пољуљан међународни правни поредак. Тај догађај је преломна тачка и почетак краја међународног права установљеног после Другог светског рата. Да је заиста тако потврдили су и многобројни драматични догађаји у светским односима који су уследили по узору на косовски преседан (Јужна Осетија и Абхазија, Ирак, Сирија, Крим...). Чињеница да међународно право постоји само на папиру (не и у пракси), већ сада скупо кошта цело човечанство. И историјско искуство нас опомиње колико су се ствари отргле контроли и шта свет чека у блиској будућности.

Наиме, међународни поредак, установљен 1878. године на Берлинском конгресу, разара Аустроугарска анексијом Босне и Херцеговине 1908. После неколико година почиње Први светски рат. Версајски међународни поредак руши Хитлер анексијом тј. аншлусом Аустрије и окупацијом Чехословачке. Убрзо потом избија Други светски рат. Сједињене Америчке Државе су трећа по реду империјална сила у последњих сто година, после Аустроугарске и Немачке, која је међународно право својим унилатералним потезима заменила законом jaчег. Тиме је Америка започела нову еру у међународним односима – еру која силу права замењује правом силе. Логичан резултат оваквог стања ствари у свету је нови велики рат и стварање неког новог међународног права. Из угла светске безбедности и сигурности ситуација је драстично нарушена и тешко је појмити какве застрашујуће последице по човечанство могу из тога да произађу.

Сада ce све своди на то да „ти кажеш да си независан, а ја кажем да ниси”, и обрнуто. На пример, за САД и ЕУ проруски борци на истоку Украјине су сепаратисти и терористи, али за Русију су они грађани који се легитимно боре за своју слободу и људска права која су им у Украјини угрожена. По истом кључу, за Американце је ОВК била ослободилачка војска, док је за Русију терористичка организација итд. У суштини, очигледно је да данас више нема јасног, универзалног и принципијелног одговора на проблеме и сукобе у многим регијама у свету.

Косовско-метохијским преседаном је, дакле, ударен темељ за нова правила игре која су увели САД, НАТО и ЕУ. То су правила у којима нема правила. А то је по дефиницији – хаос.

Шта Србија треба да ради у овако промењеним светским околностима? Србија, њено политичко руководство и интелектуална елита не смеју себи да дозволе луксуз да се и даље понашају као да је берлински зид јуче срушен, већ морају да прилагоде своју спољно-политичку агенду новонасталој ситуацији.

Јер, свет се у последњих десет година драстично променио и Србија треба да усклади своје понашање са тим променама. Нема више Америке као једине светске силе. Русија је поново светска суперсила. Међународно право за многе више ништа не значи и користи га свако онако како њему одговара.

Светске промене и крах међународног права могу и морају се много боље искористи у корист Србије, њених грађана и србског народа у целини. Како? За почетак тако што ћемо легитимно, на миран и демократски начин отворити питање осамостаљења Републике Српске, а касније и њеног присаједињења Србији. Ако је дозвољено да Албанци на КиМ имају право на самоопредељење, то исто право треба да имају и Срби у Републици Србској.

Данило Тврдишић, члан Старешинства Покрета Двери