Русија блокирала резолуцију о Сирији

12-04-2017 10:41:57 | | / vostok.rs |


Русија је уложила вето у Савету безбедности УН и блокирала усвајање пројекта резолуције о Сирији, резултат је вечерашњег гласања.

У резолуцији коју је Русија блокирала, сиријска влада се позивала да обелодани планове летења и друге информације о војној операцији 4. априла, када је извршен напад на Хан Шеикун, а захтевао се и приступ ваздухопловним базама за истражитеље УН.

У питању је био ревидирани нацрт резолуције, сличан оном који су САД, Британија и Француска прошле недеље проследиле чланицама Савета безбедности, у ком се осуђује напад у Идлибу.

Нешто раније је заменик руског амбасадора у УН Владимир Сафронков изјавио да ће америчка провокација, како је окарактерисао напад САД на ваздушну базу у Сирији, само охрабрити оне који желе војно решење шестогодишњег сиријског сукоба.

Сафронков је рекао да треба истражити евентуални хемијски напад и запитао се какао су француски експерти утврдили ко је одговоран за напад, када нико није посетио место где се напад догодио.

Он је такође оптужио британског амбасадора у УН Метјуа Рајкрофта да је много заинтересованији за промену режима у Сирији него да у ту земљу дође мир.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут