Пентагон: Разговори коалиције и Русије неће бити јавно разматрани

14-04-2017 09:08:19 | | / vostok.rs |


Пентагон је одбио да коментарише да ли је у овом тренутку на снази Меморандум Америке и Русије о спречавању сукоба на небу изнад Сирије, рекао је представник америчког војног ресора Едријан Ренкајн Хеловеј.

„Разговори коалиције и Русије неће бити јавно разматрани“, рекао је он.

Портпарол Стејт депармента Марк Тонер раније је саопштио да је обновљен механизам за спречавање сукоба оружаних снага САД и Русије у Сирији и да је сада на снази.

„Не могу да кажем како је он измењен, али, колико разумем, делује“, рекао је портпарол Стејт депармента Марк Тонер.

„Сматрамо тај канал за спречавање сукоба веома важним, јер он омогућава да наши и руски пилоти не доводе једни друге у опасност када остварују своје војне мисије у том региону“, рекао је Тонер.

Представник Стејт департмента је, такође, рекао да су се председник Русије Владимир Путин и амерички државни секретар Рекс Тилерсон на јучерашњем састанку сложили да је ниво поверења Русије и САД веома низак и да га је потребно обновити.

„На састанку с Путином било је речи о догађајима који су до тога довели. Обојица су се потрудили да боље разумеју због чега су обе земље раздражене једна према другој у неким областима. Најзад, могли су да признају да се слажу да две земље могу да нађу начине да се обнови неки део тог поверења“, рекао је Тонер.

Према његовим речима, идеја о радној групи коју су предложили Тилерсон и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, доприноси могућности обнављања односа.

Тонер је рекао да, за сада, неће бити обнављања председничке комисије Русије и САД.

„Што се тиче мандата радне групе, тек треба разрадити детаље. Било је спекулација да је то повратак на билатералну председничку комисију, али то није тако“, рекао је Тонер.

Лавров је раније рекао да се нада да ће бити обновљен рад заједничке председничке комисије Русије и САД, али је напоменуо да о томе није било речи на састанку с Тилерсоном.

За сада, рекао је Тонер, није утврђен датум новог састанка Тилерсона и Лаврова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут