Рјабков: И после посете Тилерсона, Русија и САД се веома разилазе око ситуације у Сирији

14-04-2017 10:24:47 | | / vostok.rs |


И након посете америчког државног секретара Рекса Тилерсона Москви, Русија и САД оштро се разилазе у оценама ситуације у Сирији, укључујући и у Идлибу, рекао је новинарима заменик шефа дипломатије Русије Сергеј Рјабков.

„Видимо ситуацију у Њујорку (УН), видимо ситуацију у Хагу (седишту Организације за заштиту од хемијског оружја), где су представници САД изашли са радикално оштрим ставовима по овом питању, тако да се налазимо у периоду оштрих сукоба и борби аргумената. Сматрамо да је наша база аргумената, читава логика нашег става, неоспорива, а да та нескривена љутња са којом америчке колеге користе своје право да говоре испред микрофона само потврђује да смо у праву. Још у Старом Риму је постојала пословица: ’Ако се љутиш — крив си‘“, одговорио је Рјабков на питање да ли је Русији јаснија америчка политика у Сирији након Тилерсонове посете.

Он је додао да је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров упутио писмо генералном директору ОЗХО, у којем је објаснио зашто рад експерата те организације на истраживању хемијског напада у Сирији не задовољава Москву.

„О томе смо говорили много пре инцидента у Шејхуну“, подсетио је Рјабков.

Раније је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров на прес-конференцији са државним секретарем САД Рексом Тилерсоном изјавио да Москва инсистира на објективној истрази о догађајима у Идлибу.


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут