Лавров: Удари САД претња за напредак мировног процеса у Сирији

15-04-2017 03:25:40 | | / vostok.rs |


Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров на конференцији за медије са шефом катарске дипломатије Мухамедом ибн Абдул Рахманом ел Танијем у Москви изјавио је да се након инцидента у Идлибу и америчког удара по сиријској авиобази ствара претња за напредак мировног процеса у Сирији.

„Последњих дана они су створили претњу напретку у свим правцима због резултата инцидента са употребом хемијског оружја у Идлибу и америчких акција које су затим уследиле по војни аеродром сиријских оружаних снага“, рекао је Лавров.

Он је додао да ће Москва инсистирати, између осталог и у СБ УН, на хитном слању експерата Организације за забрану хемијског оружја на место инцидента код Идлиба и на авио-базу Шаират где „наше западне колеге тврде да су се гранате пуниле хемијским супстанцама“.

Сиријска Влада је већ званично позвала експерте у Сирију. Руски министар је нагласио да у овом тренутку ОЗХО води тајну истрагу о употреби хемијског оружја у Идлибу.

Према речима Лаврова, експерти су објавили да су узели неке узорке достављене у лабораторије, које није сертификовао ОЗХО.

Шеф катарске дипломатије Мухамед Рахман ел Тани је изјавио да се ставови Дохе и Москве по многим питањима решавања кризе у Сирији поклапају и изразио наду да ће одређене несугласице бити превазиђене.

„Што се тиче сиријског проблема, ми се слажемо по многим тачкама, од којих су најважније — поштовање територијалне целовитости земље и прекид страдања сиријског становништва“, рекао је Тани.

Он је подржао наставак мировног процеса у Астани.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут