Лавров: Сумња у стручност украјинских политичара одавно постоји

15-04-2017 03:30:18 | | / vostok.rs |


Сумња у стручност украјинских политичара одавно постоји, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на конференцији за медије са катарским колегом Мухамедом Ибн Абдул Рахманом ел Танијем, коментаришући изјаву секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Александра Турчинова да украјинска војска треба да се „креће на исток“.

„Стална сумња у стручност украјинских политичара је настала давно. То је није прва изјава овакве врсте. Пре господина Турчинова овакву претећу, ратоборну реторику редовно су користили и председник (Петро) Порошенко и (председник парламента Андреј) Парубиј и остали чиновници. То значи да украјинска страна, украјинско руководство не жели да реализује Мински споразум чак ни у делу који се односи на решавање проблема безбедности. Подсећам, проблеме безбедности Порошенко назива главним делом Минског договора и све док се они не реше, одбија да разговара о политичким процесима“, рекао је Лавров на конференцији.


По његовим речима, изјава Турчинова означава да Кијев одбија да испуњава тај део Минског споразума који се односи на безбедност и коју украјинска страна сматра приоритетним.


Раније је секретар СНБО Украјине Александар Турчинов изјавио да украјинска војска у Донбасу треба „метар по метар, километар по километар да се креће на исток“, „главно је да се прескочи граница“. У ДНР су нагласили да је Турчинов званично лице и да су оценило ову изјаву као доказ да Кијев крши Мински споразум.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут