Рохани: Производња гаса достигла 575 милиона кубних метара дневно

17-04-2017 08:47:34 | | / vostok.rs |


Ирански председник Хасан Рохани свечано је прогласио почетак развоја пет нових фаза у експлоатацији гасног поља „Јужни Фарс“ у Персијском заливу, извештавају ирански медији.

Пресецањем врпце за тих пет фаза (од 17. до 21.), чија је укупна вредност 20 милијарди долара, Ирану је отворена могућност да премаши ниво производње гаса у суседном Катару, у чијем је поседу половина гасног налазишта „Јужни Фарс“, поручују ирански званичници, а преноси агенција Франс прес.

„Наша производња гаса је достигла 575 милиона кубних метара дневно“, рекао је Рохани.

Укупна производња гаса у Ирану износи 885 милиона кубних метара дневно, наводи АФП.

„На врхунцу санкција, уз помоћ иранских инжењера и радника, успели смо да развијемо 11 фаза ’Јужног Фарса‘“, изјавио је ирански министар за нафту Биџан Намадар Занганех.

Гасно налазиште „Јужни Фарс“ најпознатије је гасно налазиште у свету, а Иран је други по резервама гаса у свету, после Русије, и четврти по резервама нафте.

Француска енергетска компанија „Тотал“ је у новембру потписала прелиминарни споразум, процењен на 4,8 милијарди долара, како би помогла развој фаза „Јужног Фарса“, али је у међувремену саопштила да ће причекати на сигнале Вашингтона пре него финализује договор.

Иако је највећи део санкција Ирану укинут, у склопу нуклеарног споразума Техерана са светским силама 2015. године, САД су задржале читав низ сопствених санкција које настављају да угрожавају инвестиције и да узрокују забринутост међу страним компанијама.