Лавров: План за решавање сиријске кризе одавно одобрен у УН

19-04-2017 11:47:42 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров сматра да не постоји алтернатива за имплементацију постојећих одлука Савета безбедности УН о Сирији.

Лавров је тако коментарисао извештаје медија да је амерички државни секретар Рекс Тилерсон током недавне посете Москви донео детаљни план Вашингтона за решавање ситуације у Сирији који предвиђа, између осталог, и оставку сиријског лидера Башара ел Асада.

„Званичници Кремља већ су коментарисали саопштења да је Рекс Тилерсон донео неки план за решавање сиријске кризе. Ми смо о Сирији, наравно, говорили, али за нас не постоји план, он је одавно одобрен, не у Вашингтону, већ у Њујорку у Уједињеним нацијама, резолуцијом Савета безбедности УН бр. 2254 која описује све аспекте мировног процеса на основу принципа, а он гласи да ће само сиријски народ одлучити о судбини своје земље“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре у главном граду Абхазије.

„Рекс Тилерсон и ја смо детаљно разговарали о сиријској ситуацији и уверен сам да не постоји алтернатива имплементацији резолуције 2254“, додао је он.

У Сирији се у последње време примећују провокације као што је инцидент са хемијским оружјем у провинцији Идлиб. Након таквих акција се позива на промену режима Башара ел Асада, изјавио је руски министар.

„У последње време видимо покушаје да се организују провокације, попут оне која је изведена 4. априла у провинцији Идлиб са хемијским супстанцама, након чега је уследио нелегални напад Сједињених Америчких Држава на сиријски аеродром и одмах су се чули позиви да је потребно прећи са преговора на свргавање режима“, нагласио је Лавров.