Додик: Мешетари из амбасаде САД се петљају у изборни процес јер желе нестабилност после избора

27-09-2014 01:33:58 | | СРНА / Факти/ mojenovosti.com |

Председник Српске Милорад Додик рекао је да „мешетари“ из Амбасаде САД у БиХ желе да се директно упетљају у изборни процес, с циљем стварања нестабилне структуре у РС и ФБиХ после избора.

„Долази до директног мешања кроз спотове УСАИД-а, кроз директна обраћања, разна писма службеника, а даје се невладиним организацијама новац чиме се ствара додатна пометња“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ ће морати да врати отете надлежности, да укине Суд и Тужилаштво БиХ јер то нема у ингеренцијама, те да прекомпонује и врати у уставне оквире фискални систем, што не представља разградњу БиХ.

„БиХ ће разградити нехтење и неподржавање уставног поретка како је написан. Пошто нико неће да разговара о тој теми, Република Србска неће оклевати да развије свој процес тражења додатног суверенитета и самосталности и то не треба никог да изненади“, рекао је Додик за телевизију OBN.

Председник Републике Српске поручио је да је најважније очувати мир у БиХ.

„Ја нисам човек сукоба, већ човек разговора, са јасним ставом шта је интерес Српске. Република Србска може да живи у БиХ само под условом да се БиХ врати на изворни Дејтон, а ако се не врати, Србска иде својим путем“, поручио је Додик.

Он је нагласио да је ситуација у Србској стабилна, да институције веома добро функционишу и да у досадашњем периоду ове власти није било криза владе и парламента, нити дестабилизације система власти.

„Веома смо енергично реаговали на све изазове које смо имали, у досадашњем периоду ове власти просечна плата је повећана за скоро 100 одсто, исто тако и просечна пензија. Нико не каже да је то довољно, али у овом тренутку то је максимално могуће. Презадовољни смо тиме што смо учинили да одржимо плате и пензије, а просечна плата је, према статистици, већа него у Федерацији БиХ“, рекао је Додик.

Према његовим речима, грађани Републике Српске свесни су да за пет месеци није могуће санирати штету од поплава.

„Чинимо све што можемо, кроз ваучере, брзу санацију. Ниједна путна комуникација у Србској није прекинута, треба да се одрже радна места у поплављеним подручјима, стално смо са људима на угроженим подручјима и постоји оптимизам. Готово је саниран град Добој“, истакао је Додик.

Он је рекао да Република Србска није остала дужна никоме у периоду ове власти, да се унутрашње и спољне обавезе редовно сервисирају и да је Србска финансијски консолидована и самоодржива без огромног дефицита.

„Нема безбедносних угрожавања, пре седам-осам година на почетку смо се обрачунали са носиоцима организованог криминала, а први смо у региону донели закон о одузимању имовине стечене криминалом“, нагласио је Додик.

Он је навео да у Србској има криминала и корупције, као и свугде, али да нема великих организованих криминалних група, наводећи да нема релевантног основа да се верује оптужбама опозиције да постоји криминал у многим пројектима.

Говорећи о предстојећим изборима, Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да рачуна на велику изборну победу ове странке.

„Подршка грађана је, према статистици, 40 одсто, а најјача опозициона партија има 28 одсто подршке која полако пада. Према анкетама, моја кандидатура бележи значајну разлику над конкуренцијом, а (кандидат Коалиције СНСД-ДНС-СП за србског члана Председништва БиХ) Жељка Цвијановић има апсолутну предност над Младеном Иванићем“, навео је Додик.