Медведев: Вашингтон се бори против Дамаска уместо против тероризма

19-04-2017 03:25:26 | | / vostok.rs |


Ракетни напад САД на Сирију дао је одрешене руке ДАЕШ-у, Вашингтон се бори против Дамаска уместо против тероризма, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев.

Он је истакао да напад нису овластиле Уједињене нације и био је у супротности са међународним правом, те стога представља „чин војне агресије“.


„Не знамо шта се може следеће десити. Али засигурно знам ко ће имати користи од овог чина агресије — ДАЕШ, јер им (терористима) је (напад) дао одрешене руке“, истакао је Медведев.


„А сада видимо да је први корак нове америчке администрације у сиријском питању био напад на владине трупе. То значи да ово није борба против терориста, већ борба против сиријског руководства. Свиђало се то Американцима или не, то је правна политичка моћ“, образложио је он.


Премијер је рекао да би даља ескалација сиријског сукоба могла да доведе до уништења државе и делимичне победе терориста

„Очигледно је да ће даља ескалација довести до уништења сиријске државе, њеног распада и делимичне победе терориста. Такав сценарио је у супротности са нашим плановима и Русија ће радити у том правцу“, додао је Медведев.

Он је описао хемијски инцидент у Сиријској провинцији Идлиб као „добро планирану провокацију“ од које би Вашингтон могао да профитира.

„Оно што се догодило у Идлибу је велика и добро планирана провокација од које ће, вероватно, америчка администрација имати користи“. Медведев је позвао на истрагу и упозорио на жигосање (владе Башара ел Асада).

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут