"Ни­је Сло­бо крив, ми смо го­вна!"

19-04-2017 08:20:15 | | / vostok.rs |


Хипертензија. Високо да више не може да буде. Једном прочитах негђе да за општу срећу треба научити или да не примјећујеш глупост, или да је тако примијећену не коментаришеш. Не научих још ни једно ни друго. Зато је притисак неђеље повишен.

"Није Слобо крив, ми смо говна!"

Жива истина. Јесмо, јесмо! Довољно је само отворити дневне новине, и руку на срце, видиш да није крив ни Слобо, а ни ови данашњи. Ми, ми смо говна.

Кад занемаримо политичке наслове, три најдоминантнија наслова ових дана у већини новина су:

- Драго Дискреција... Свештеник, пардон, пензионисани свештеник ушао у риалити "Парови". Само постојање и трајање овог риалитија не вриједи више ни коментарисати, јер само испаднеш луд, али не могу да прихватим да Црква која је због поста забранила "Пихтијаду", сад, исто за вријеме поста, једног свог члана има у тој лудници. Добро, добро, казнили су Драгу Дискрецију, ето није могао причешћивати вјернике на крају овог поста, али су га већ оправдали - тамо, у тој кући је велики број младих људи које наша црква не смије одбацити, те је на једном таквом мјесту неопходан свештеник да их изведе (изводи) на прави пут. Правог пута, чини ми се, одавно нема, али ни глупост и лудост одавно код нас краја немају. У сваком случају дискреција је загарантована, били то Маца или Драго, зар је битно. Само европски, само демократски!

- Дјевојчица (12) објавила видео на YоуТубеу на тему раскида своје везе. Напредна нам омладина. Што би један нас бивши предсједник рекао: "Држава с оваквом омладином не треба да се плаши за своју будућност!". Она, сунце моје мало, нашминкана, са гестикулацијом која је данас муст хаве шаблон код све популарнијег занимања "видео-блогерка", нам отвара душу и говори како ју је тамо неки ђечак оставио. Искористио и оставио, а она је њега много вољела и била спремна за њега све да уради. Вољела га је више него претходног момка са којим је била три године у вези. Потоп. Очекујем потоп. Ништа мање. Тотално уништење. Јер, лијека не видим. Џаба се питам ко је заказао у одгоју овог ђетета, јер то није усамљен случај. А сами смо криви (сине, ево ти таблет, играј се да мама заврши нешто!). Живимо у времену брзе конекције и успореног интелекта!

- Процурио силикон. Старлета. Тамара Ђурић. Хоспитализована. Процурио силикон. Претходно уграђен у задњицу. Скоро све новине и таблоиди писали о томе. Народ чита, народ коментарише. Још нисам усвојила дефиницију старлета, али знам шта је медијски простор и питам се откад је постао тако јефтин. Ако је ово слобода за коју се поједини медији боре, ево прва дижем руку за диктатуру. Толико је успјешних људи који имају шта да кажу и да покажу, без скидања гаћа, али ето, насловну страну добила, да извините, гузица.

Живимо у времену када су информације доступније него икад, полуписмени (неписмени) људи у данашње вријеме имају профиле на различитим друштвеним мрежама, користе већину апликација на мобилним телефонима и самим тим представљају читалачку публику. А о томе шта су прочитали сувишно је говорити. Ту интелектуалну кризу вјешто користе новине и таблоиди. Створили су себи масовну публику, добили су на читаности, иако реално у њиховим редовима нема шта да се чита. Ситуација је толико лоша да ухватим себе да размишљам да би можда било добро да нам дође један Ким Јонг Ун (предсједник Сјеверне Кореје) и да постоји неко веома строг ко би прегледао сваку вијест, чланак, видео прије његовог објављивања.


Сума сумарум, и утисак и притисак лоши.

Љиљана Шпанић,