Путин: Неке земље величају нацизам и правдају саучеснике нациста

20-04-2017 01:15:35 | | / vostok.rs |


Фалсификовање историје доводи до неслоге у свету и пуно је великих ризика, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку организационог одбора „Победа“.

„Ми смо увек отворени за поштен и професионалан разговор о историјским темама, заједничка истраживања о најважнијим спорним питањима на свим нивоима, од међудржавних програма до билатералних контаката региона, градова-побратима, универзитета, музеја, научника, истраживача“, рекао је Путин.

Он је додао да општи историјски подаци представљају добру основу за унапређење међународних конференција.

„Нажалост, постоје и други приступи историји када покушавају да је претворе у политичко и идеолошко оружје. Видимо какве ризике повлачи са собом циничан однос према прошлости. Како фалсификовање, манипулација историјским чињеницама доводи до раздвајања земаља и народа, до појаве нових линија поделе, стварања слике непријатеља“, рекао је Путин.

„То је посебно опасан пут којим иду неке земљама у величању нацизма, правдање саучесника нациста. То не само да вређа сећање на жртве нацистичких злочина, таква политика подгрева националистичке, ксенофобичне и екстремистичке снаге“, додао је он.

Путин је истакао да „ревизија историје практично отвара пут за преиспитивање основа модерног светског поретка, до ерозије основних принципа међународног права и безбедности који су се појавили након Другог светског рата“.

„Он је испуњен огромним ризицима за све нас“, додао је руски лидер.

Према његовим речима, став Русије је да „колико год да је историја тешка и противречна, она није намењена да свађа људе, већ да упозорава на грешке и помогне да се ојачају добросуседски односи“.

Путин је додао да је рад на очувању и заштити историјске истине о Другом светском рату веома важан.

„Овде огромну улогу игра рад на очувању и заштити историјске истине о Другом светском рату, традицији и духу савезништва у борби против нацизма. За нас је то, пре свега, морални људски концепт, људски морални дуг према поколењу победника који су пали за отаџбину. Пред онима који су подизали и обнављали земљу после Другог светског рата“, закључио је председник Русије.