Данас пресуда „јатацима генерала Младића“

21-04-2017 09:02:41 | | / vostok.rs |


Апелациони суд у Београду заказао је за данас суђење "јатацима генерала Ратка Младића", након којег би требало да буде донесна правоснажна одлука у овом процесу који траје пуних 10 година.

Апелациони суд је одлучио да сам у другостепеном поступку изведе кључне доказе у процесу против оптужених за помагање у скривању генерала Младића од 2002. до 2006. године, док га је тражио Хашки трибунал.

Прошле године у марту, Први основни суд је донио пресуду којом је одбио оптужбе против свих оптужених због наступања апсолутне застарелости кривичног гоњења, што је друга првостепена пресуда у том случају.

Прву пресуду којом су оптужени били ослобођени или су оптужбе против њих због застарелости биле одбијене, била је укинут, а па се суђење понављало по налогу Апелационог суда.

Апелациони суд сада треба да на другостепеном претресу размотри случај и донесе правоснажну пресуду, преносе београдски медији.

Судски процес против "јатака генерала Младића" почео је 2007. године, а сви оптужени, осим генерала Марка Лугоње, негирали су да су помагали некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Спрске у скривању.

Оптужницом им је стављено на терет да су, у различитим периодима од 2002. до 2006. године, помагали генералу Младићу да не буде откривен, иако су знали да је Хашки трибунал издао налог за његово хапшење.

Као главни организатор јатака, у оптужници је раније био означен официр Војске Републике Српске Јово Ђого, али је у току процеса преминуо.

Оптужени за скривање генерала Младића у овом случају су Станко Ристић, Љиљана Васковић, Борислав Ивановић, Предраг Ристић, Саша Бадњар, Ратко Вучетић, Татјана Васковић Јањушевић, Бојан Васковић, Марко Лугоња и Благоје Говедарица.

СРНА