Москва: Под маском лицемерних прича и окриљем НАТО-а подрива се стабилност на Балкану

21-04-2017 06:19:40 | | / vostok.rs |


Изјаве премијера Албаније Едија Раме и Хашима Тачија о великоалбанској држави повећавају степен напетости на Балкану, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Под велом неоснованих оптужби на рачун Русије о покушајима дестабилизације стања у Југоисточној Европи предузимају се мере за оживљавање великоалбанског пројекта — сада са ослањањем на Устав Албаније који даје Тирани право на заштиту интереса Албанаца у иностранству. Под маском лицемерних прича о стабилности у региону под окриљем НАТО-а у току је подривање темеља стабилности, узимање курса за прекрајање балканских граница, оштро повећање степена конфликтног потенцијала“, саопштили су у руском спољнополитичком ресору.

„Управо у том контексту разматра се изјава премијера Албаније Едија Раме и "шефа" једнострано проглашеног независног Косова Хашима Тачија о спремности на обједињавање у јединствену великоалбанску државу“, додаје се у саопштењу.

За њима следи и председник скупштине општине Бујановца Јонуз Муслију који је изјавио да жели да та територија уђе у састав великоалбанске државе. У том контексту скандалозна је и позната „тиранска платформа“ албанских партија у Македонији, која води подривању њене државности.

Према мишљењу Министарства спољних послова Русије, карактеристично је да главни покровитељи Тиране и Приштине САД и ЕУ или прећуткују те изјаве или се од њих ограђују општим фразама.

„Не можемо а да се не солидаришемо са оценама представника Владе Србије о том догађају, са новоизабраним председником Александром Вучићем и министром спољних послова Ивицом Дачићем, који су одлучно осудили реторику албанских политичара и затражили адекватну реакцију Брисела, Вашингтона и кључних европских престоница. Горка иронија је да би Александар Вучић, како је навео, ако би дозволио себи да јавно говори о обједињавању Србије и Републике Српске, висио на стубу у Бриселу уместо заставе.“

Министарство спољних послова Русије сматра да међународна заједница треба консолидовано да укаже Тирани и албанским политичарима у другим балканским државама да је наставак територијалних претензија и разговора о прекрајању граница у региону недопустив.