Хан: Ако попустимо на Балкану, неко други би могао да се наметне и тај неко то већ покушава

22-04-2017 08:41:25 | | / vostok.rs |


Локални лидери Западног Балкана морају да уложе већи напор, да наставе напредак ка ЕУ и да уместо политичких игара покажу политичку вољу и праве реформе, јер је проширење Европске уније, уз све услове и критеријуме, најбоља безбедносна политика коју је ЕУ икада имала, истакао је европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан.

Како преноси портал „Јуропиен Вестерн Балканс“, Хан је, гостујући на Универзитету Принстон, рекао да реформе, уместо на папиру, морају да буду спроведене на терену, поготово у областима владавине права и конкурентности.

„То може да угрози пословне моделе појединаца, али стратешки не постоји алтернатива и грађани то знају“, нагласио је Хан.

Комесар је подвукао и да Европска унија истовремено мора боље да користи своју привлачну моћ, коју не сме да узима „здраво за готово“.

Он је као илустрацију навео пример да већина грађана Србије и даље верује да је Русија највећи инвеститор у Србији, иако је Аустрија инвестирала четири пута више од те земље.

„То на најбољи начин осликава проблем. Проблем није Русија, већ то што ми нашу страну приче не приказујемо са довољно одлучности“, рекао је Хан.

Хан је додао и да је Европска унија кичма решења за многе генерацијске изазове и нагласио да су главни принципи европских интеграција —мир, напредак, безбедност — значајнији данас више него икада.

Када је реч о Западном Балкану Хан је додао да је у том делу Европе политика „извоза стабилности“нарочито значајна.

„Наш посао тамо није завршен. Веома је важно да задржимо кредибилну, чврсту перспективу приступања ЕУ у региону да би он био ослонац за стратешку стабилности и реформе“, рекао је Хан.

Према његовим речима, мигрантска криза показала је да је регион већ енклава унутар ЕУ, а није мали подвиг чињеница да су недавно лидери ЕУ потврдили да је цео регион на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, „посебно у времену када је дошло до ’замора од проширења‘ и када једна чланица напушта ЕУ“.

„Ако попустимо у посвећености Балкану, неко други би могао да се наметне и тај неко то већ покушава“, констатовао је Хан и закључио да је ЕУ најбоља опција, али да сви морају да буду „спремни да заиграју“.

Танјуг