Мини пич терен у сабирном центру за културу, теретана у позоришту, стрип стаза у библиотеци

29-09-2014 12:13:14 | | / mojenovosti.com |

. Скупштина општине (СО) Стара Пазова је пре две године, одмах након што су напредњаци преузели локалну власт, својом одлуком изопштила културу из друштевних делатности припајајући је ресору омладине и спорта, док је на информисање потпуно заборавила па га зато није било ни у једном од 11 ресора општинске управе.

. Дневним рeдом седнице СО заказане за 6. октобар 2014. предвиђено је да “култура“ не буде више у заједничком домаћинству са “омладином и спортом”, него да се убудће дружи са “друштевним делатностима“ уз пратњу “информисања”.

Тако ће бити формирамо ново начелство које ће се звати:
”Одељење за друштевене делатности, културу информисање” (као да култура и информисање не спадју у друштвене, него у неке друге, пвиредне делатости, на пример)

Нонсенсу старопазовачке неуке бирократске управе истог дана чим је обелодањен пре две гдоине, у својој колумни сам дао спомем ову. Да се не заборави.
Само толико.

Мало ли је?

. Култура у Старој Пазови као сектор Доколице: време спорта и разоноде које може да стане у две тракторске приколице.

. Култура изгнана из друштевних делатности и као расељено лице настањења у избегличком кампу на локацији спорта и омладине као „Сабирни центар за културу ( култууру ни за шта ) и одборничка питања „ у коме је већ изграђен први мини пич терен.

Култура у старопазовачкој, и званично најбољој општини у Србији, општини аматеризма, бизниса и спорта, АМБИС 012, од 10. октобра је изгнана из ресора друштвених деластности у саставу којег је заједно са просветом и здравством била дуже од шест деценија, тј. од кад су први пут донети прописи о организацији управе у локалним заједницама. Који више не важе од 10. 10. у 10 сати 2012. на подручју насељених места ове сремске, по броју становника после Сремске Митровице најмногољудније општине (око 70.000 зимушњем попису).

Умиљата опозцијa ДС и СПС

Јер је тако одлучиула Весна Јовановић, начелница Нове општинске управе ( НОУП) која је сачинила уредбу о разврставању ресора у НОУП-у чији је број дупло повећан у односу на нормално стање. Начелница предложили, а одорници на челу са листом “Господара Вучића” уз подршку умиљате опозоције, ДС и СПС из фамилијарне коалиције “Кућни политички пријатељи“ (КПП) подржали. Зато што умиљато јагње две опције доји. Најмање.

Уместо пет - једнаест ресора, начелстава

А пре четири године је локална власт, која са мањим изменама и допунама гледе учешћа трупа из одреда “Господар Вучића”, траје ли траје, дупло повећала број ресора сматрајући да је то довољно за побољшање стања у областима које ти ресори покривају пешачком стазом која спаја два ока у општинској нам глави : Стару, са млађом, Новом Пазовом. Чија је изградња коштала 70 милиона, што се може сматрати ситнишем, кад се зна да је стаза осветљена и да су на њој постављене клупе. Окренуте према јединственом коридору „Пазовачка арома“ удаљеном стотинак метара према војачкој панорами куда пролази монтажно-демонтажни, једни проточни колектор у свету, а и шире, дуг 4, 5 километра. Из кога се због потпунопг урушавања целом дужином већ

Култура, миљеница свих власти, није више са просветом подељена на равне части

Е, баш на том ЧОС-у 10. 10. у 10 сахати и култура, миљеница свих власти, која је досада са просветом била на равне части, истерана из ресора друштвених делатнсти и као расељено лице и наличје НОУП-а, Нове општинске управе, и преведена у сектор за спорт који имамо и то обилато, и омладину, која „као војска права сваког дана ниче као жута, демократска трава„. Само што смо са културом у дефициту, и то тоталном, нема је, јер да је има, зар би ико ко би се активностима из њене делатности бавио, прихватио да је старешина НОУП-а, уз сагалсност Диск Џокеја општине пресели и принудно смести у избеглички камп Доколице, да је понизи до нивоа расходоване тракторске приколице.

Сабирни центар за културу (културу ни зашта) и одборничка питања

Центар за културу (културу ни за шта, ЦзК) одавно је постао, ако не расадник и узгајалиште, а оно свакако општинско склониште и сигурна кућа перспективних кадрова, тако рећи прва линија фронта за налете нове локалне власти и гаранција њеног трајног успостављања и стабилности. То је сувише добро знала, као уостлом и све остало, ( јер ко ће као она ?) прва ДС власт у верзији Јована Тишме која је за директорра ЦзК у лето 2003. именовала никог другог него Јовић дипл. Конслат. инг. Горана који ће такође у Тишминој верзији бити изабран за председника општине и четири године њоме владати, и свом наследнику, вишестраначкој личности Ђорђу Радиновићу, Диск Џокеју општине из Белегиша, СНС узданици, оставити 10 милиона дугова у општинској каси, јами безданици.

Као вишестраначка и политички естраддна личност (који је прошао сито решето, уписивао се и исписивао, у СПО, ДСПО, СПС, НС, “За моје место, ако не заувек, оно бар често“, СНС -“Господар Вучић”), Диск Џокеј општине са својим сарадницима, а и без њих, увидео је моћ кадровске саборности и одборничке проточности ЦзК па је одмах “порадио” (његов глагол) на кадровској докапитализацији истог.

У изборној нискоградњи у којој му, кажу, нема равног надалеко, а и нашироко, Диск Џокеј општине је повукао неколико потеза за кадровску докапитализациу ЦзК којима је на самом почетку васпоствљња своје влдавине постигао три циља: именовањем Владимира Керкеза из Нове Пазове за директора, иначе глумца са Академије “Браћа Карић”, за ким је, расписана потерница зато што је већ неколико пута био затечен без талента и било какве глумачке роле, задовољио је захтеве свог коалицоног миљеника Милоша Црномакрковћа, друга Црног, да са својих 5 изабраника из ДС С десетине ојача победнички фронт(1); отварајући радно место општинског антрополога за сина одборнице радикалке Радмиле Јовић, повећао је одорнички клуб СНС са 16 на 17 припадника (2. ); запошлавањем одборнице СНС-а Драгане Стевић у ЦзК на месту менаџера за културу ( како ће се касније видети и спорт ) спречио је евентуалне побуне у сосптвеним редовима, а у самој установи створени су услови за формиарње одборничког клуба са три одборника, (мини Већа удруженпг рада на мини пич терену), пошто су поред Стевићке (СНС) у њему запослени и Милан Дудић, заменик директора, како му пише у официјелној биографији “драмски уметник из ДС С и глумац из Голубинаца“, шеф одбормничког клуба ДС С-а и Александр Бако, режсер, организатор, глумац и ротатаријанац, одборник на листи ДС. Након раскола у Општинском одбору ДС у којему су победили Тишмини новопазовачки бољшевици, Бако је остао веран Јовићевим старопазовачким мењшевицима.

Сваки пети запослени у ЦзК-одорник или одборница (дрма им се позорница)

Пошто је сваки пети запослени у ЦзК одборник или одборница (дрма им се позорноица), створени су услови да се ЦзК трансформише у “Сабирни центар за културу (култуту ни за шта) и одбирничка питања”, (СЦзаКОП) што је и учињено, након чега је фузионисан са “Доколицом”, Временом спорта и разоноде као трећи ООУР (поред ООУР Омладина и ООР Спорт).

Мини пич терен у галерији, стрип стаза у библиотеци , теретана на позорници

Општинску одлуку о припајању културе, Доколици, времену спопрта и разоноде, као и формирањење СЦзаКОП-а, заослени у трансформисаном “Сабирном центру за кутуру (културу ни за шта) и одоборничка питања“ су дочексали са ентузијазмом.

Уколико би им понестало еуфоије, надокнађивали би је позајмицом од случајних пролазника, корисника њихових услуга и усамљених шетача, посеталаца њихових манифестација, као и уступањем неискоришћених резерви елана из ликовних колонија Водице и “Војка космос арт-старији брат”.

Фестивал активизма, а тек пасивизма

Показало се да их ова одлука није дочекала неспремне, па су и порд презаузетости на даноноћном изгарању у оставаривању редовног програма, запсолени у СЦзаКОП-у, уместо да већ једном оду на презаслужени колективни одмор на висинске припреме или у неко бањско –климатско лечилиште због вишегодишње исцрпљености, орно прихватии да реализују “ Фестивал активизма, а тек пасивизма “ који им је у опроштајној мисији поверила Милка Симић из Бтајнице, з.п. Бусије, релаксирана начелница ресора којој је досада припадала и култура. Коме више не припада поред осталог и због тога што је већ помињана начелница општинске управе Весна Јовановић желела да растерети од дела обавеза, такође поменуту шефицу Одељња за друштвене делатности Милку тада Мијајаиловић коју је у варљво пролеће 2003. у својству секретара Скупштине “одликоавла” отказом заједно са Славојком Ђуричић и Верицом Лекић у познатој акцији изгона из управе дипломираних правника, и иних високошколаца, а све у инетересу усавршавања рада баш те и такве општинске управе, а у корист грађана и грађанки, разуме се.

Мрежом од нерђајућег челика прекривене слике у галрији претвореној у мини пич терен

Културе магистар, графике специјалац и слкарства миљеник, Марјан Каравла, је пре почетка “Фестивала активизма, а тек пасивизма “ мрежом од нерђајућег челика прекрио слике у галерији пре него је претворио у складу са општинском одлуком у мини пич терен, а директор Керкез је на захтев Општинског удружења за заштиту справа са теретане на отовреном, наредио да се припаднице теретане у Градском парку преселе на бину у оближњем позоришту чиме би била отворена позоришна сезона и културна јесен, као и манифестација Врела зима у брдима која ће се углавном одвијати на летњој позорници у Војки.

Спорт је закон, омладина подзаконски акт, а култура је ван закона (о култути)

У Градсклој бибиотеци се у оквру акције “Дај гол” засад само организовати стрип стаза, што је за почетак сасвим довољно, да би се на пролеће већ стартовало са правом трим стазом којом би се повезали сви огранци, кад пролећна зора једном гране, (само да буде као лане!).

Стрип стазу је отворила директорка Мирјна Жакула пошто је успешно у старту усепла да обори три препреке: Закон о култури, Закон о библотечкој делатности (није испуњавала услове за директрора) Закон о раду (протиовзакониото добила неплаћено одсуство у једној државној установи које је искористила за запошљавање у другој, такође државној инститицији на неодређено време, и све то за време неплћанепог одсуства).

Начелница општинске упарве је ове тарнсформације у оквиру “Фетивала активизма, а тек пасивизма“ извела у сектору насловљеном “Мој начин”. У којему је очигледно да се остврује начело “Спорт је закон”, док су “Млади- подзаконски акт”.

А култура је стављена ван закона (о култури).

Бранко Ракочевић