Активисти страхују да ће кућа Бронтеових постати бистро

Било је мјесто рођења династије књижевника, а сада активисти страхују да би први дом сестара Бронте могао да буде претворен у бистро.

03-03-2013 09:03:00 | | Милана Додиг / telegraph.co.uk / Фото: telegraph |

Кућа са каменом терасом у селу Торнтон близу Брадфорда у Западном Јоркширу, је прошле седмице продана пословном човјеку за око милион фунти, након што је локални савјет одбио да закорачи у доба штедње.

Вођена је дуготрајна кампања за настанак музеја од четворособног власништва у сврху величања раних година Шарлоте, Емили и Ане.

Књижевно наслијеђе је добило оцјену 2 на листи. (што значи да је грађевина од историјског значаја и њен изглед не смије битније да се мијења) Породица је ту живјела само четири године прије него што их је свештеник Патрик Бронте преселио осам миља (12,8 км) даље у парохију Хаворт, гдје су написана многа од њихових великих дјела.

Стив Стенворт, предсједник организације која се бави очувањем родног мјеста породице Бронте, вјерује да нови  власник планира да га користи у комерцијалне сврхе. „Схватам да га је купио локални предузетник и мислим да ће то мјесто да претвори у бистро“, каже он.

Свештеник Бронте, који је био парох оближње цркве „Свети Џејмс“, је написао да је вријеме проведено у Торнтону насрећније у његовом животу.

Ендрју Торнтон, извршни члан, овог савјета задужен за животну средину, каже: „Нисмо задовољни што је ово била оправдана употреба јавног новца или разумно посредовање са наше стране.“

Окривио је владу због смањења и ограничавања расположивих субвенција.

Група за очување родног мјеста Бронтеових је обећала да ће наставити са кампањом и чекати своје вријеме док оно опет не буде на тржишту.

Напори да се кућа претвори у центар за наслијеђе има историју неуспјеха.

Године 1996. Фонд за наслијеђе је одбио пријаву за субвенцију од 500 000 фунти. Романописац Барбара Вајтхед је купила кућу и реновирала је у стилу 1820.-их, број посјетилаца је био низак, а њено лоше здравствено стање је приморало да је прода 2007. године.

Данас је кућа празна и сматра се да је била поплављена.

Превела: Милана Додиг

Извор: http://www.telegraph.co.uk/culture/culturenews/9891327/Bronte-home-to-become-bistro-campaigners-fear.html