Чешка: Други круг предсједничких избора

25-01-2013 12:33:00 | РТРС | Б.В. / Фото: vesti.ru, federal |

Други круг предсједничких избора у Чешкој одржаће се данас и сутра, што значи да ће 8,4 милиона Чеха по први пут свог предсједника изабрати директно.

Чеси ће бирати и то да ли ће евроскептичног Вацлава Клауса на Храдчанима наслиједити еврооптимисти - бивши социјалдемократски премијер Милош Земан или садашњи шеф дипломатије, кнез Карел Шварценберг.

Иако апатични на изборима за посланике и сенаторе, ову шансу да им предсједника не изабере парламент, већ они сами, Чеси су схватили озбиљно, што потврђује и невиђено интересовање за пропуснице за гласање ван мјеста трајног боравка у овом другом кругу избора.

Земан (68), Клаусов некадашњи колега из комунистичког Прогностичког института, творац тзв. опозиционог споразума мањинске социјалдемократске владе од 1998. до 2002. са опозиционом десницом на челу са Клаусом, кандидат је људи који би жељели наставак Клаусове ере и бирача комуниста.

Шварценберга (75), чију су породицу комунисти отјерали 1948. у емиграцију, активно укљученог у помоћ дисидентима, предсједника Хелсиншког комитета за људска права, шефа канцеларије покојног предсједника Вацлава Хавела, а сада шефа дипломатије, желе млади, велики градови и носталгичари за Хавеловом ером нагласка морала у политици.

Чеси ће сазнати да ли ће земљу наредних пет година водити Милош Клаус или "кнез Карел Хавел", како се шале медији, већ у сутра поподне. Заклетву ће положити 8. марта.