Додјела награда БАФТА у знаку Бена Афлека

11-02-2013 03:05:00 | | В.Ш. |

Синоћ у Лондону додјељене су награде БАФТА, које додјељује Британска академија филмске и телевизијске умјетности, а највећи слављеник међу номинованима био је глумац и режисер Бен Афлек.

Филм „Арго“ и његов режисер Афлек  добили су овогодишње награде БАФТА за најбољи филм, најбољег режисера и монтажу на церемонији која се одржала синоћ у Краљевској опери у Лондону.

Мјузикл „Јадници“ Тома Хупера ипак је тријумфовао у највише категорија, укупно четири : споредна женска улога, дизајн, звук, шминка/ фризура.

Иако је са десет номинација филм „Линколн“ био главни фаворит награда, филм Стивена Спилберга добио је само једну награду и то ону за најбољег глумца, која је уручена Данијелу Деј-Луису, који је добио и Златни глобус у истој категорији.

За најбољу глумицу проглашена је Емануела Рива за насловну улогу у филму „Амоур“  Михаела Ханекеа, побједивши Џесику Честејн, Марион Котијард, Џенифер Лоренс и Хелен Мирен које су биле номиноване у истој категорији.

У категорији најбољег споредног глумца и глумице тријунфовали су Кристоф Волц из „Ђангове освете“ и Ен Хетавеј за улогу у „Јадницима“.

Филм Квентина Тарантина „Ђангова освета“ побједио је у категорији за најбољи оригинални сценарио, а филм „Амоур“ проглашен је најбољим филмом ван енглеског говорног подручја.

БАФТУ у категорији најбоље оригиналне музике однио је наставак из серијала о тајном агенту Џејмсу Бонду, за пјесму „Skyfall“.