ЕУ: БиХ мора брже напредовати

29-01-2013 01:45:00 | СРНА | Фото: Срна, sutra.ba |

Европска комисија губи стрпљење и жели да БиХ што прије ријеши услове за даљи напредак, поручио је амбасадор БиХ при ЕУ Игор Давидовић.

Према Давидовићевим ријечима, ЕУ сигурно неће попустити и неће промијенити ништа у вези са обавезама које су политичари у БиХ прихватили усвајањем "мапе пута".

"Тиме се показује да је крај стрпљењу Европске комисије, која нас сада подсјећа на оно што смо договорили и поставља то као апсолутни предуслов за све даље активности, а то је да добијемо сигнал за подношење апликације за стицање кандидатског статуса", рекао је Давидовић за "Дневни аваз".

Он није желио да шире коментарише одлуку Брисела да специјалном представнику и шефу Делегације ЕУ у Бих Петеру Соренсену прошири политичка овлаштења. Нагласио је да је ту свакако ријеч о дијелу његовог мандата који се тиче напретка БиХ у процесу европских интеграција и статуса конститутивних народа у БиХ.

Давидовић је напоменуо да су институције БиХ дужне да интензивирају институционалну изградњу свих носилаца борбе против корупције и организованог криминала.