Еуропол: Широм Европе намјештено 380 утакмица

04-02-2013 05:46:00 | | guardian.co.uk / Б.А. / ФОТО: Агенције |

Европска полицијска служба (Еуропол) у великој акцији разоткрила је да је у Европи у последњих пар година намјештено око 380 фудбалских мечева. Сумња се и на квалификацоне утакмице за Европско и Свјетско првенство, као и на утакмицу Лиге шампиона одиграну у Енглеској.

Еуропол је данас у Хагу изјавио да је у нову аферу око намијештања утакмица умијешано 425 лица међу којима су судије, фудбалери и фудбалски званичници, као и криминалци познати полицији.

Како наводи Еуропол, истрагом која је трајала 18 мјесеци разоткривена је организована криминална група са сједиштем у Азији која је последњих пар година учествовала је у намијештању око 380 мечева.

Међу сумњивим утакмицама су неке одигране у квалификацијама за Европско и Свјетско првенство, двије утакмице Лиге шампиона као и више утакмица из најјачих свјетских лига. Највише намјештених утакмица наводно је одиграно у лигама Турске, Швајцарске и Њемачке.

Према наводима европске полицијске службе у намијештање утакмица уложено је 16 милиона евра, а остварен профит је 8 милона. Највећа исплата за намијештање била је 2 милиона евра, док је, по ријечима истражитеља, највећа појединачна уплата играчу била 140 000 евра.

Европски истражитељи сматрају да је злочиначко удружење са седиштем у Азији сарађивало са криминалним мрежама широм Европе. Вјерује се да су утакмице намијештане у 15 држава, а до сада је ухапшено 50 лица уплетених у аферу. Званичници  страхују  да ће тек наставак истраге открити "врх леденог бријега".

Ово је највећа истрага ове врсте у историји и до сада је дала значајне резултате. Вјерујемо да смо на прагу рјешења за велики проблем у вези с регуларношћу фудбалских утакмица у Европи

Посебну пажњу изазвала је објава да је намјештена једна утакмица Лиге шампиона одиграна у Енглеској. Вајнрајт није желио да открије о којој утакмици се ради, али је потврдио да је та утакмица одиграна у прошлих три или четири године.

Он је додао: "Фокус истраге био је на другим земљама, не на Енглеској. Међутим, узимајући у обзир распрострањеност и утицај ове криминалне групе, било би наивно и нереално очекивати да је Енглеска остала изолована од афере".

УЕФА је, поводом овог инцидента, поручила да је спремна да сарађује са Еурополом како би се истрага успјешно привела крају.

Еуропол ће у наредном периоду истрагу да прошири и ван Европе, у Африку, Азију, те Јужну и Централну Америку, гдје је сумњива регуларност око 300 мечева.