Јача сарадња два јавна универзитета у Српској

07-02-2013 10:36:00 | | Агенције/ Б.В. / Фото: Глас Српске |

Ректорски колегијуми универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци сагледали су могућност сарадње два јавна универзитета када је ријеч о мастер и докторским студијима, изјавио је ректор Универзитета у Источном Сарајеву Митар Новаковић.

Новаковић је након дводневних састанака у Источном Сарајеву са деканима оба универзитета истакао да је посебан акцент стављен на потпуно искориштавање кадровског потенцијала, те да се реално сагледају могућности смањивања укупних трошкова. Ректор Универзитета у Источном Сарајеву је нагаласио да у овом тренутку више од 80 одсто укупног наставног процеса проводи властити кадар.

"Нисмо више у позицији да се морамо бринути да ли имамо кадар. Наравно, добар кадар са било којег универзитета је добродошао на наш Универзитет и нећемо се одрицати квалитених кадрова из Србије, Црне Горе, Словеније који су и до сада са нама сарађивали“, рекао је Новаковић.

Он је напоменуо да ће заљкучци са протеклих састанака преко Министарства просвјете и културе Републике Српске бити реализовани.

Ректор Универзитета у Бањалуци Станко Станић рекао је да ће конкретизација договорене сарадње унаприједити наставни и истраживачки рад два јавна универзитета.

"Усагласили смо се да у конципирању нових студијских програма за докторске студије наша два универзитета у сваком студијском програму треба да се нађу заједно, а наравно трећи и сваки сљедећи универзитет који би био заинтерсован је добродошао", рекао је Станић.

Он је додао да ће претходно универзитети у Источном Сарајеву и Бањалуци морати усагластити и правила студирања и у другом, али и у трећем циклусу, јер постоје разлике у критеријумима.